Monday, November 8, 2010

hari2 yang gelap (disertai lagu kekasihku di menara)

hari ini hari ke-12 dah, lan2 pergi offshore tak balik2 lagi..
rasa macam dah berminggu2 je
sob2
kata pergi seminggu je, tapi dah nak 2 minggu dah ni papa
janji manis tau, tak baik tau, macam budak sekolah bercinta janji manis

maybe hari rabu ni baru balik
itu pun sebab saya kena pergi KL hari khamis ni, so syaura takde sapa jaga, kalau tak, mungkin lan2 balik lambat lagi sikit

3 hari pertama, takut, risau, rasa sebatang kara semua ada, macamla tak pernah kena tinggal kan
tak berani tulis dalam belog, takut encik perompak baca yang saya tinggal sorang2 hahaha

so when lan2's not around
everything messed up
the first day lan2 ke offshore, i experienced the worst day in my whole career life
and the next2 day, macam bertimpa2 malang tidak berbau telah menimpa saya
and the problem is, i'd prefer not to share it with anyone except to my husband, because only he knows ways to calm me

before this, kalau sedang sangat2 tensen kerja ke, kena tembak time presentation ke
terus on the spot saya boleh luahkan kat lan2
makan lunch sama, terus ok lepastu, eh padahall tadi before lunch,sikit punya down la

hari2 lan2 call dari laut, hari2 email2 jugak..
hari2 saya hantar gambar syaura, update pasal syaura dah pandai itu dah pandai ini,
until one day lan2 kata "nanti mama email gambar mama pada papa boleh.."
oo rindu za jugak eh =p

jadi saya dah pandai jaga diri sendiri ok
first time buang sampah
first time basuh pinggan pagi2
dah lama saya tak sidai baju
dan vakum lantai juga, jadi semua pun saya terpaksa buat lah
gila keji, baru perasan semua first time, sebab lan2 tak kacik saye buat =p

hari jumaat last week, saya kena pengerusikan satu meeting
dan saya sangat serius masa tu sebab stress kerja multitasking sangat gitu..
tiba2 salah seorang ahli meeting kata "zaza..zaza janganlah stress, rasa lain tengok zaza stress macam ni.."
terus dalam hati saya macam "oh, this is sooo me in previous company"

di abf, saya = stress, sebab masa tu sedang single, jadi kononnya sangat dedicated la kerja sampai termimpi2 buat design projek ok
bila datang miri, adalah sangat tidak stress
asyik bergembira
saya tak perasan pun yang saya gembira
not until kawan saya bagitau
"macam mana ye, tak nak stress. tengok zaza happy je tak pernah stress"
dan lagi sorang: "ko macam tak pernah stress je, because you always smile"

thank you thank you, pandai ai berlakon
tapi sekarang tidak lagi
stress sudah terlukis di mukaku

it is not good, i know, being too dependant to him like this
but it's partly his fault, for pampering me too much =p
so for this period of time, i'm practising myself, slowly, hopefully, to be less dependant

dan hari ini hari ke 12, saya dah biasa dan tak takut sangat
walaupun rindu dalam hati taktau nak cakap macammana
and every single night, i never missed dreaming of him..

nasib baik ada budak kelakar ini pengubat lara hati
yeahhh dah boleh tocang rambut~

pagi sabtu lepas, lepas solat subuh dalam pukul 6 pagi gitu, saya tak tidur dah.
jenguk syaura kat babycot, dia tengah nyenyak tidur, pagi pun gelap lagi.
saya terus browse2 internet
tiba2 terdengar suara budak kecik ketawa
KUSSS SEMANGATTT KOOOO
terperanjat gilaaa saya, berderau darah.
bila toleh, rasa nak gugur jantung bila nampak:

sedang tersengih tunjuk muka celah2 tiang.
syaura..bila masa mangun T_T tadi bukan tidur ke..
rupa-rupanya excited sebab bila berjaya selak bumper cot, terus nampak mama. itu yang ketawa tu.
lain kali jangan buat mama terperanjat gini okay. bangun pagi sila bagi salam dulu

8 comments:

f a i z a h 's said...

entri yg sweet...i loikee.. :) rasa sgt romantik lak..wuwuwuwuwu... mmg akn rindu habisan2 kalu en.somi kena outstation bagai...huk3...xmo ingat tp pasneh mesti ada jgk kn T__T

incik said...

ya Allah..comelnye syaura di sebalik tiang..haha..kening syaura tu pemikat..bila die senyum..melting lah..

even x kawen lg..wish..
dapat baby macam syaura nnt2..huuu..

hrp2 terkenan lah sbb selalu tgk gmbr syaura..haha..

Hannah Johary said...

Entry yang sangat jujur. I like!

I pulak, time single sangat ceria. Berbual dengan semua orang. Gelak2. Plan nak lepak mana after work. Semua benda pun nak join.

Bila dah kahwin ni macam lebih reserved. Lebih sensible. Pergi kerja, buat kerja, balik. Berbual pun hanya dengan orang tertentu, cerita cerita tertentu. Tidak kena topik, saya tidak layan.

Kenapa I jadi sangat macam ni? Tak suka!

Perangai macam orang tua nak menopaus. Hahaha.

I pun kus semangat baca part Syaura ketawa pagi2 buta tu. Meremang bulu roma kejap. Ingat apa. Nak scroll down pun takut. Hahaha!

Hannah Johary said...
This comment has been removed by the author.
Cery said...

haha..tergelak akak baca part yang ~~tak berani tulis dalam belog-nanti peropak baca....hehehehhe... perompak moden..heheh..
rilekss zaza... akak dulu awal2 kawin..kene tinggal time dia gi offshore...meleleh air mata...time tu baby takde lagi... lama2 biasa dah..dah lali..sampai dok kata...bile nak pi offshore ni...haha..tp sume2 tu ngajar kita jadi independent...nnt syaura tu dah besar..best tu..ada geng potpet..hihi

[Zaza Azlan] said...

faizah: rindu kann..haha. walaupun saya dah berkawan dengan hubby sebelum kawin lagi, tapi rindu selepas kawin adalah lagi sangat best. dan menyesal pulak couple sebelum kawin. ish2..

incik: syaura sangat bam2. suka cium2 dia sampai dia merengek hehe. amin..cepat2 kawin k, nanti akak doakan dapat baby yang super duper comel dan kelakar macam syaura. hehe

hannah: kelakar laaa you. haha! tapi memang lepas kawin jadi reserved sikit. time before kawin dahsyat kan having fun jalan sana sini. skarang ni i bersosial di ofice saja. balik rumah, adalah dengan family saja. kalau lepak dengan kawan2 hujung minggu pun, adalah di kalangan yang dah ada husband dan anak, sebab topic of conversation dan venue kena custom supaya baby selesa. haha.

scary tau, tengah senyap2, gelap, pagi2 buta tiba2 dengar bunyi ketawa. terus melompat bukak lampu lepastu hehe.

kak cery: yeke akak pun macam tu ke? ingat saya sorang je terhegeh2 entah ape2 sedih gini. tuhla..lama2 biasa la kan..

MammaSun said...

teringat masa 1st time kena tinggal dek suami gi offshore gak...sib baik ada baby pengubat hati dan peneman kesunyian serta penguat semangat. Hehe...tapi part rasa hilang satu belah tangan sbb semua keje selama nih hubby yg buat, so bila 1st time ditinggalkan, memang sedih dan nangis2 buat keje2 umah sorang2 terutama pagi2 kelam kabut nak siap baby antar gi taska bagai....rasa mcm single mother jek...tp semua tu mengajar kita menjadi ibu yang lebih super power...hoyeh!

Zaza Azlan said...

suna, samala!! haha. tapi macam kak cery kata, lama2 nanti biasa la kot.. dan tak berapa mengada2 sangat. heheh