Sunday, November 14, 2010

when papa's not around

tapi lan2 sudahpun balik ke pangkal jalan
16 hari duduk tengah laut, sampai rumah terus jetlag 2 hari
jadi ini koleksi gambar2 semasa ketiadaan papa

orang nak ambik gambar candid, tapi nampak je camera terus sibuk nak posing.
ini adalah dia stop main, senyum, lentokkan kepala dan tunggu sampai saya habis snap gambar.
ai rasa sebab time peknen ai asyik nengok America's Next Top Model.

lecehnya susahla nak ambik gambar candid macam ni

kemudian, hujung minggu yang pertama lan2 tiada, saya berasa bosan lalu ajak syaura berjalan2 di bintang mall.
naik kereta je tido, dah turun pun tido lagi.
dan time nak tido mesti ada pacifier untuk menenangkan diri. kalau tak, rasa tak selamat mungkin.

sebelum tido ada di rumah, bila mangun, tadaa di McD. nasibla dapat omak yang suka berjalan gini.


Parkson Mother's Room untuk berehat2. syaura paling suka handbag


weekend yang kedua, saya terpaksa pergi ke office buat kerja sebab pada minggu depannya, seminggu saya tak masuk ofis sebab ada training dan meeting di kl
kena angkut lagi, pagi2 dah pergi ofis. saya amik gambar kat trafik light ok, terasa comel tengok muka berkerut sebab silau cahaya matahari pagi

takde maknanya nak buat kerja kat ofis kalau macam ni gayanya
terus save semua file dan bercadang buat kerja di rumah sahaja. cis.

veri bizi

mainan mama kat ofis



syaura dah start bosan ai asyik ambik gambar je

dia tengok muka ai lama2.
ai rasa dia tanya dalam hati "tadi pagi bukan ke membebel kat papa, ada banyak kerja bla2 bla. tapi kenapa datang ofis ambik gambar je"

ahh fedap

sebelum mengamuk, baik bawak balik rumah

jadi saya terpakasa buat kerja bila dia dah tido saja iaitu waktu malam sampai subuh T_T hohoho
esoknya hari ahad, saya tinggalkan kejap syaura kat babysitter masa saya pergi office. tobat dah tak bawak.

satu pagi, saya suapkan bubur pada syaura
kemudian pergi ke dapur selama beberapa saat untuk ambik air
tiba2 terdengar bunyi macam orang siram air
saya terus berlari ke depan dan sempat nampak syaura sedang menjirus bubur ke karpet T_T
lagi buat muka tak bersalah
mama saja je ambik gambar2 bukti ni semua tau syaura, nanti senang buat montage kawin

ko tau lah kan, bubur punya stain memang susah gila nak tanggal
kena pulak karpet yang berbulu2 miau
betul lah, bila dah jadi emak ni, kesabaran memang tahap dewa
sabar2..sambil mengemop


8 comments:

ღnFashyaღ said...

syaura comel!!! buli mama ye...hihi...comel betulla syaura ni...

[Zaza Azlan] said...

hihi buli mama bila papa takde. sabar je la

ummu said...

salam Za
wah Za ni pekerja yang berdedikasi lah.kelakar tengok Syaura bila dia mula nak bosan tuu
p/s: betul kan sis, bila dah jadi emak ni kena sabar tahap tahap tingginya kan

Zaza Azlan said...

salam ummu..

haha takde maknanya berdedikasi. tak masuk office seminggu, kenala siapkan jugak kerja before pergi kan. hehe.

sabar je kan jadi mak ni. walaupun saya bukannya penyabar orangnya, tapi lan2 kata dengan syaura saya sangat sabar.

incik said...

ya ampun,..comelnye syaura!!!!
isk..teringinnye nak peluk cium die...
plus teringinnya nak 'terkenan' dpt baby mcm die..
xpe2..tengok gmbr syaura tiap hari wpun x kawen lg..dgn hrpn lame2 nnt terkenan lah..sbb tgk muka syaura dr bujang lagi nih.huhu

easy said...

salam singgah..alolo syomelnya syaura ni.anak zman skrg kecik2 dah pandai tekno kn..;)

[Zaza Azlan] said...

incik: ngeh2..nanti kalau ada opportunity, let's meet up! yayy. bila cadang nak kawin ni =p

easy: salam..haha bukan pandai tekno tu, dia ingat mainan la kot pc tu.

iman said...

comell sgtt....hahahaha