Monday, May 24, 2010

syaura memakai cloth diaper

to you auntie aniem hihi
tentang cloth diaper

masa pregnant saya memang dah berangan2 nak pakaikan syaura cloth diaper, takmau pakai pampers okey
so saya pun beli lah 5 buah cloth diaper, sebagai percubaan ok ke tak, boleh ke tak
sebab saya takmau la hangat2 tahi ayam je, beli banyak2 lepastu tak pakai
ataupun dalam bahasa inggeris nya, firework effect
mula2 je gempak boom kebabum, lepastu kapufff mati firework tu

brand yang saya beli - coolababy & babyland
umur syaura 5 hari, dah start pakai
disebabkan masa baru lahir terlalu kecit [sekarang pula baru 2 bulan dah terlalu bam2]
cloth diaper tu nampak aneh pada dia, and syaura pun nampak kasihan
yelah dah macam kengkang pulak jadinya
so saya start pakaikan betul2 time syaura umur 41 hari iaitu masa saya balik miyi dah

ni masa umur 5 hari. beginilah kekdahnya baby seberat 2.85 pakai cloth diaper. nampak kesian kan.
sekarang baju biru ni dah sangat fit. sheksi tauuu syaura.


orang kata kalau takmau bocor, pakaikan 2 insert
tapi syaura pakai satu insert aje dah ok, tak bocor..
lagipun syaura fully breastfeed, jadi dia cing2 tak banyak sangat, begitu juga yak2
[ini ialah fakta ye, kalau fully breastfeed, baby punya frequency cing2 & yak2 adalah kurang. mungkin susu banyak diserap lalu badan pun menjadi gomok hohoho syaura mok2. hipotesis oleh emak, seorang bekas engineer]

5 cloth diaper memang tak cukup
sehari cing2/yak 5 kali
nak tunggu basuh dan kering, sehari lepas tu baru boleh pakai balik.
sebab tu kalau nak fully pakai cloth diaper,kena ada at least 10-15 cloth diaper

masa pantang, saya still tak beli tambahan lagi
sebab tak sure whether kitorang boleh ke manage kehidupan - jadi parents sambil bekerja sambil jadi surirumah waktu malam2

so bila masuk kerja last 2 weeks, trylah kan
rupanya tak berapa boleh lagi nak manage kehidupan lagi hihihi
balik2 rumah je lepas masak, memang saye penat nak mati dah
lagi cik syaura suka ajak main2 sebelum tidur pukul 8 malam
haritu saya buat medical check up, sugar level saya sangat rendah dari normal
sebab tu sekarang asyik rasa menat sangat2 kalah time pregnant
setiap malam akan tidur before 9 kecuali malam ni sebab dari pagi saya asyik minum air manis, makan coklat and bla2 supaya sugar level naik hihiihi alasan. cakap je lah asyik lapar lalu makan

lan2 tolong jaga syaura, kemas dapur, basuh baju kitorang, sidai kain, basuh botol susu, sterilise pam susu, main game [eh?]
nak basuh cloth diaper tak sempat sebab penat dah nak bilas2 cloth diaper di bawah air
lagi kena basuh asing2 dari baju lain and tunggu lagi sejam untuk siap mesin

so kesimpulannya syaura pakai cloth diaper di hujung minggu saja
saya tengah beli tambahan 5 lagi cloth diaper pun, sebab 5 cloth diaper yang ada pun tak cukup untuk weekend [2 hari consume 10 cloth diaper, provided kalau basuh hari2]

jadi, sekarang ni, untuk pemakaian 5 cloth diaper waktu weekend
saya pakaikan syaura cloth diaper start jumaat malam sabtu
petang sabtu dah siap pakai 5-5, jadi basuh semua
malam sabtu pakai pampers
pagi ahad kering semua, then pakai lagi cloth diaper
malam ahad basuh semua, then sidai
next weekend pulak pakai =p

actually memang senang je nak uruskan cloth diaper ni

diulangi, langkah2 memakainya adalah seperti berikut:
1. masukkan insert ke dalam cloth diaper
2. letak nappy liner kat atas cloth diaper [supaya baby's poo tak melekat sangat kat cloth diaper, senang sikit nak basuh]

3. pakaikan ke baby

4. bila tiba masa nak tukar diaper, bukak cloth diaper

5. buang nappy liner

6. bilas cloth diaper bawah paip

7. masukkan dalam baldi yang campur sikit sabun

8. bila dah cukup korum nak basuh, basuhla guna washing machine..


kalau syaura ada tanda2 rash, saya memang pakaikan dia cloth diaper
lepastu memang hilangla rash dia..

comparing coolababy and babyland, saya lagi suka babyland
sebab bila syaura pakai, nampak kemas je..and kaler dia lagi comel
and bahagian dalam cloth diaper tu, ada penahan insert
so insert tu takdelah terkeluar..

cuma now, saya je yang belum berjaya manage masa dengan berkesan..
nantilah one day saya akan try jugak untuk pakaikan fully cloth diaper for syaura

mestilah, saya paling pantang orang buang sampah merata2
saya suka environment yang sihat and bersih
so kalau boleh saya takmau la contribute untuk menambah lagi sampah sarap kat bumi ni

4 comments:

ANIEMZ said...

oke.. sgt berinfomasi.. hihi.. tu la, kadang2 fikir bile 2 2 bekerja ni, macam tak sempat nak menyental mende alah tu dalam bilik air [alasan!].. anim nak testi dari akak ni sebab akak bukan penjual.. kalu tanye penjual, kompen dia ckap itu ini kan, bukan real situasi.. nanti bile dah terpedaya, beli mcm tak hengat dunia, akhirnya takut jadi hangat2 tahi ayam jugak, CD kemas tersimpan untuk turn no 2.. hihi..

pape pun thanks akak! sebab sudi celah masa tulis pasal CD ni.. kalau akak pun bersemangat, anim pun kene bersemangat jugak..

p/s: tak tahan bile hubby ckp, "boleh nak pakai CD, tapi aling kene rajin basuh.." anim jwab; "aiii, takkan aling sorang kot.. anak kite berdua 8-) "

penjual lampin said...

SALAM TUAN BLOG...

saya ade menjual cloth diaper,wet bag,legging...so kalo ade terniat mau menambah cloth diaper(cd) lg sila la ke blogshop kami..byk corak 2 menarik..anak sy pon start pki cd mase mur 4 hari sampai skrg dah nak msk 8 bulan & fully breastfeeding...alhamdullilah semuanye ok dan ank pon sihat...



http://juallampinmoden.blogspot.com

[Zaza Azlan] said...

aniem: haha lawak la hubby aniem. dia terlupa la tu =p ala tak payah menyental pun aniem. gonyoh2 sikit je bawah paip air. tak kotor sangat sebab pakai nappy liner tu kan. memang senang je pakai CD ni. cuma..kalau dah pemalas tahap dewa, memang tak jalan la jugak =p

penjual lampin: insyaAllah nanti saya jenguk your blog. thanks =)

Ila said...

salam zaza.... just nk bgth went i see syura pic wif cd... sya rasa zaza salah pakai... mula2 saizkan cd dulu ikut saiz dia... then baru masuk kan dia yer insert... itu baru betul if mcm dlm pic tu nampak x kemas n salah cara pemakaian... k