Tuesday, May 4, 2010

Syaura berlatih ke rumah pengasuh

bersama cik nyanyau. veri bespren

ah ngantuk pulak nengok budak kecit ini menguap. selepas gambar ini, syaura mengamuk bosan sebab dah sejam ai asyik amik gambar & video dia

si gemok sedang tido.
syaura, macam mana eja tidur? T.I.D.O.Q kata auntie ririeyn


hari ini pagi2 lagi dah gundah gulana..
macam mana la rezeki nak masuk entah, huh

puncanya sebab harini ialah saye menghantar baby syaura ke rumah babysitter
saye belum start kerja pun tapi saja mahu train baby supaya takde masalah berbangkit bila masuk kerja karang [snanye adelah train diri sendiri kot]

pagi2 pukul 5 sudah mangun siapkan segala tok nenek barang budak kecit itu
barang dia je dah separuh kereta, dengan besen mandi, dengan playgym, beg lagi

pukul 6 pagi cik syaura dah mangun
macam biasa uh ah eh sorang2 dengan harapan ada orang layan dia borak2
oh, mama bizi okay nak packing barang yu, nak besolek lagi
so lan2 tukang layan dia borak2 senyum2
siap je packing, ai terus gomolgomolgomol ciumciumcium banyakbanyaaaakkkk sambil pesan banyak2 'syaura nanti jangan nanges rindu mama tau, nanti petang mama ambik syaura yeh'

sambil lan2 gelakkan saya 'nanti mama yang nanges, bukan syaura'
cisssss

pukul 7.16 pagi, weols pun bertolak ke rumah kak nisa a.k.a babysitter..
rumah sekangkang kera je depan rumah pun nak drive, hoh


ini lah bukti sekangkang kera. agak2 rindu, boleh guna teropong dari balkoni.
rumah kejadian adalah yang diempatsegikan meyah..

walaupun sekangkang kera juga, safety mesti first. pakai carseat!

sampai rumah kak nisa, kak nisa terus dukung2 syaura and syaura pun tido..
huh lega ai, snanye dah bertekad, kalo dia nanges, memang ai bawak balik la takpun ai melepak je rumah kak nisa

harini saya brief kak nisa pasal EBM
saya bawak 4 botol frozen EBM
kak nisa terkejut sebab saya nak fully breastfeed syaura
sebab dia kata badan saya kecit, tapi susu banyak, how kam?
dia kata dulu dia takde susu pun

snanye, last week saya ada visit kak nisa
saja nak tengok2 ok ke tak, sesuai ke tak
dia pesan, kena train syaura minum susu formula awal2, karang lambat2, dia tamau, susahla saye
saye pun, okayy, tengahari tu terus ke giant nak cari susu formula
sampai giant, terus rambang mata, tatau nak brand apa

balik rumah, research kat internet, brand ape yang paling elok dalam dunia
dengan bongoknya pegi bukak susuibu.com untuk tengok2 forum kat sana
of course la susu formula ditentang habis-habisan
tapi kebongokan saye tu ada kebaikan
bila saya baca pengalaman mak2 orang tu, terus macam 'eh samala macam aku. mula2 susu sikit je. sekali pam dapatla 2 oz. sehari paling banyak 8 oz. tapi dia cukup je untuk fully breastfeed'
and then ' eh mak dia pun suruh guna susu formula, ramai orang kata kat dia, boleh ke fully breastfeed, cukup ke susu, eh macam aku je'
gitu..

yela masa pregnant memang saya beriya2 nak fully breastfeed
dah beli pam, bekas susu bagai
rupanya realiti adalah sangat berbeza ye
masa first 5 days, susu memang almost takde
lepas tu orang sibuk2 breast bengkak sakit2, saye tak pernah pun breast bengkak masa dalam pantang
lepas tu abah saya dah suruh train syaura minum susu formula, babysitter pun, mak pun suruh..
saye pam pun sikittt je keluar
tapi saya still breastfeed dia masa tu

after baca2 di forum tu, terus semangat gila kooo nak fully breastfeed
betullah bila kita rasa positif and yakin susu tu cukup, memang susu akan keluar lagi banyak
after semangat2 tu, macam air paip okey susu ai keluar
ok2 exaggerate
macam air paip yang bukak sikit tu
setakat nih dah berjaya kumpul 23 botol punyela gigih ai mengepam siang malam =)
wahahaha seronoknya rasa
dah tu tengok2 baby syaura tak pernah meragam or demam
malam2 pun tidur ikut time ai dengan lan2
maybe sebab minum susu ai kot [entahla tuduhan je tu]
lagi lah ai takmau bagi formula
begitulah kekdahnya

disebabkan saye guna pam cap medela mini elektrik yang sesuai digunakan secara jarang2 je
ai pun terus beli pam lagi satu - spectra 3 yang sesuai dipakai hari2 and senyap pulak tu tak macam medela yang bunyi motobot

baiklah berbalik kepada kisah babysitter tadi
masa saye melawat dia last week, husband dia pun melepak sama, borak2 sekali dengan husband ai, ok peramah orangnya
anak dia ada 4 orang kot, semua dah besar2
ada sorang tengah buat master
ada sorang kat sekolah sains kuching
ada lagi 2 orang duduk dengan dia, sorang cikgu kat lutong, sorang lagi sekolah menengah form 3

and then, anak2 dia keluar salam2, and main2 dengan baby syaura
wahh penyayang sungguh keluarga, terus saya rasa lega
takot tau..takot anak ai tak disayangi hehhe
kak nisa kata nanti syaura tidur di bilik bawah aje..ada aircond
wahh saya lega lagi
almaklumlah, syaura kan anak orag kaya, nak airconddddddddd je dia biasa ni hepppp
panas je mula la berpeluh2 badan merah2 nak naik ruam

banyak lagi yang kitorang discuss
saye rumuskan macam ni
bila saye masuk je kereta, saya bagitau lan2 'za rasa macam za pulak yang tak reti jaga baby bila borak dengan kak nisa'
sebab at the end, kak nisa yang banyak bagitau saya cara2 nak jaga baby dengan berhemahnya [eh betul ke ayat ni]
dia macam tak berkenan, saya bagi syaura pacifier, takut syaura addicted, takpun gigi tak elok nanti [macam rieyn kata, karang gigi jongang -sambil tunjuk saye-, or gigi jarang -sambil tunjuk kat diri sendiri- cisss]
tapi saye explain la, syaura ni suka mengunyah
disebabkan dia suka mengunyah, dia akan minum jugak susu walaupun dah kenyang, lalu muntah
takpun dia akan kunyah apa2 yang ada depan mata
contohnya tangan sendiri [sampai mitten bau mascamm]
ataupun ketika didukung orang, pikirlah sendiri, ape benda dia nganga2 nak kunyah hahaha

jadi saye pun bagi pacifier cap philips avent yang orthodontic [thanks to faeeza sebab recommend]
disebabkan orthodontic, ianya tidak akan menyebabkan masalah gigi
disebabkan terlalu canggih itu juga, hargaya pun sudah sama dengan satu tin susu formula ye tuan2 puan2
oo ye saye tak pakai susu formula kan

ok berbalik kepada cerita hantar syaura ke babysitter hari ini
macam yang lan2 predict, syaura ok je
ai sampai2 rumah je terus nanges T_T

sepi......
memang besh ada anak pompuan, boleh decorate macam2

7 comments:

f a i z a h 's said...

kelaka la baca entri neh...ehe...slmt fully-bf syaura k~ smg berjaya :) seeloknya gitulah... baca entri neh jadi semakin gigih lak i nk praktikkan... insya allah.. tkt jenis hangat2 tahi ayam diri ini :P besnye..xsaba rasanya nk merasai pengalaman jadi mummy

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

BAGUS!! happy bfeeding mummy :D! insyaALLAH bolehhhh!!! mmg byk cabaran kak.tp kene POSITIVE! heee. ohhh, sy yg duk sjengkal ble tgk die bile2 ms pun bgenang ayak mate tringat kat ank.haha!

p/s: ms mule2 branak syaura ni mcm papa die.skrg dh muke mama die daa.weee~ :D

[Zaza Azlan] said...

faizah: ye..maybe mula2 maybe akan rasa sangat2 putus asa. tu yang kena kuat semangat..lagi2 time pantang tu sangatla banyak cobaan..

baby faizah nampaknye sangat seronok duduk dalam womb ye..hehe..

faeeza: a'a muka potostet muke kite da. kuat makan jugak hohoho.

tensennya kena kerja dah hari isnin depan T_T

~lalala~ said...

zaza, adekah ko bace shin chan smase ngandongkan syaura? first pic dh nmpk mcm shin chan woo

[Zaza Azlan] said...

aku ada sticker shinchan dalam keta, pastu shinchan yang goyang2 bila kena cahaya matahari.

msa pregnant, cze dah suruh aku alihkan kedua-dua shinchan itu, kalo tak aku asyik nengok hari2, kang muka anak aku macam shinchan.

malangnya aku terlupa nak alihkan. haha.

tapi ko la orang pertama yang kata macam shinchan. adik aku kata syaura macam himawari. sebab kalau dia merajuk, mata dia bersinar2 pandang orang, macam kalau himawari nampak barang kemas.

tapi harap2 pangai janganla macam kedua-dua katun itu okeh

Ummu Iffah said...

Kak,akak beli kat ne spectra 3 double pump tu? and also 10 biji botol BPA-free tu?

[Zaza Azlan] said...

um..beli kat littlewhiz.com, sebab tengah sale. haritu compare prices kat few websites, tapi littlewhiz paling murahh~~

cuba check whether ada lagi tak sale tu..