Friday, September 17, 2010

Raya 2010 di Johor

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua..
mohon maaf atas semua kesalahan, ikhlas dari hati
walaupun saya sangat2 jarang update blog, tapi mungkin ada entry2 yang menyinggung hati sesiapa =)

anyway, dah hampir 2 minggu saya kat semenanjung, esok petang nak balik dah sob3
bestnya melepak2 sakan tak perlu pergi kerja tapi gaji jalannnn hahaha

tak update blog sebab tak reti nak resize photo dekat laptop apple husband saya

jadi membaca2 saja blog orang lain dengan harapan semua orang update blog, tapi hampehhh..semua orang bizi sangat beraya ke?
harini baru berjaya resize gambar setelah kodek2 laptop pagi tadi

jadi tahun ini saya beraya kat johor pada raya pertama..
yay =)

tahun lepas isi sampul raya 2 orang saja. tahun ini ada orang ketiga yang sungguh bizi dan serius nampaknya menyusun sampul raya

sempena raya, bos ai sangat bermurah hati bagi hadiah tat nenas kat staf department ai. so sweet~
snanya nak tunjuk gambar syaura yang tak pedulikan mainan dia dah, bila nampak kotak tat nenas. bypass okay.


sampai2 di pontian pula, syaura terus disambut dengan meriah oleh family ai. anak sendiri dianaktirikan wuhuhuu sob2
ini gambar sedang landing di katil tok mama.
okay, jadi mana gambar rayanya, dari tadi gambar syaura???


ini pagi raya. along yang sedang bizi mencari makanan setiap 5 minit haha


baiklah jadi inilah gambar rayaa yayyy tema oren.
tekanan tau ambik gambar dengan budak kecit. daripada senyum ikhlas dah jadi senyum plastik dah. punyala lama kena tahan senyum semata2 nak tunggu dia pandang kamera haha.


gagagaga bibir terketar2 tahan senyum hahaha
syaura tengok sini oii


ini depan rumah mak saya kat pontian. dalam masa 3 tahun dah 2 kali pindah rumah ok
rumah ini, baru pindah bulan febuari tahun ni
snanya, dalam masa 26 tahun saya di dunia ini, 23 tahun kitorang duduk kat kuarters majlis daerah pontian
kecikkk rumah, tapi halaman sangat luas dan sebab dah biasa dari kecik duduk rumah tu, walaupun rumah kecik je, tapi rasa sangat biasa dan homey
pintu rumah pun tak pernah tutup except time nak tidur, sebab kawasan itu ada pak guard
abah nak pindah shah alam masa kitorang sekolah rendah, tapi tak jadi sebab kitorang semua sayangg rumah tu dan best duduk pontian juga
then sebab abah ala2 nak pencen dah lagi 5 tahun, jadi baik kita semua pindah rumah siap2
so tahun 2007, kitorang berpindah ke rumah semi-d satu tingkat kat taman merdeka
rumah itu panjangg ke belakang..
tiba2 ada jualan murah rumah 2 tingkat di taman saujana
jadi mari kita membeli rumah ini dan jual rumah setingkat itu sebab rumah ini 2 tingkat, lagi sorang dapat satu bilik
sekian
motipp cerita pasal rumah time cerita raya?

tema raya family kitorang tahun ini ialah: 3 orang oren, 3 orang purple, 3 orang kuning T_T
snanye terlupa nak set tema


baiklah kemudian, setelah balik dari sembahyang raya, makan-makan raya dulu, ambik2 gambar..
tiba2 dah pukul 11 pagi
kemudian terus bertolak ke kampung sambil semua orang terlupa nak salam raya mintak maap zahir batin haha raya apakahh ini
then semua orang downnn..tak salam raya pagi tadiii..

cucu kesayangan forever
carrot, meh sini nengok kamera~~~
paaaandaiiiiii~
kasut dah hilang entah mana. tokin2 pun asyik cabut je lalu gigit. jadi silalah berkaki ayam dipagi raya. nanti besar kan malu bila nengokkkk..haaa mak dah cakap dah dulu pakai kasut, degil


gambar family kat depan rumah nyai [kok jowo?]
dari kiri: lan2, za2, syaura, along, abang zainol, boboy, mak, dakcik, abah


lagi gambar 3 orang kat kampung pulak
menggunakan syaura untuk mengcover badan ai yang tiba2 menjadi kembang bila pakai baju oren ni. menci tau menci


baju raya baru beli 2 hari sebelum raya di pontian, fuhh nasib baik jumpa jugak
snanye saya ada banyak kain pasang yang tak buat baju lagi
tapi masa lepas deliver syaura, adalah gemok, jadi takmau la menempah baju, budget lagi 2-3 bulan kurus la kan
jadi bila dah rasa2 kurus, time tu dah nak dekat puasa
tak ada orang nak ambik tempahan dah okayy
bila cari kat miyi, takde yang berkenan pulak

so pada satu hari, 2 hari sebelum raya, saya dan lan2 keluar mencari baju raya saya di pontian
nasib baik terjumpa kaler oren yang berkenan di hati
tapi size M la pulak, size S habis sudahh..takpe, balik miyi nanti alter balik

raya ini agak senang lenang la, sebab syaura sebagai seorang budak kecik telah menjadi perhatian semua orang
di sana sini orang panggil2 "syauraaa..syaura.."
syaura ni pulak hover sikit peramah dia
semua orang dia nak tegur "hehh, hehh"
kalau kena usik lagi la dia ketawa2
dia pun mengikut saja sapa2 yang mendukung dia

jadi, setell..ai dengan lan2 pergi shopping 2 orang saja dengan aman damai sekali
makan pun boleh bertambah banyak kali, lalu berat dah naik 2 kilo T_T
tapi ai check la jugak kan, kat mana pulakkk la anak ai ni, sonyapp jo, oo nengok cerita korea rupanya

ini time menghantar family cousin ai, kak jue ke kereta diorang. balik dahhh kak jue?
syaura sedang tidur setelah penat bermain


kemudian, petang itu pergi beraya di rumah wak sinah - kakak sulung abah
ini lah satu-satunya rumah yang kitorang pergi beraya okay selama raya ini
macam mana nak beraya, orang asyik datang rumah je, ecehh salahkan orang =p

malam itu pula, kitorang terus balik ke pontian..tak tidur kat kampung pun, takde tempat dah
kang ada yang tidur kat reban kambing

ini pula pagi raya kedua di pontian, takde baju2 raya dah, rimasss je, kang kejap lagi kain tertanggal macam semalam haha lasak punya budak kecit.
sedang bizi nengok kartun sampai mulut ternganga, baik jangan kacau
.

Happy Birthday Syauraaaaa~~~
raya kedua ialah birthday syaura ke-6 bulan

pantangg ada benda depan atau tepi mulut MESTI MAKAN

kemudian, pada petang raya kedua, weols bertolak balik ke rembau..

cerita raya rembau nantilah =)

7 comments:

kunaz said...

waahhh dh 6 bln! aku x sabau nk tunggu zak 6 bln. at least dh sampai base target utk aku bfeed dia. slmt ari raya maap zahir batin za!

kunaz said...

hoihh ape kejadah zak 6 bln. i mean irfan 6 bln okay!

~lalala~ said...

hape daaa kunaz. rindu sgt zak smpi irfan pon jd zak. keke.
anyhooo... selamat hari raya zaza & kunaz. aku nak duit raya daripada korang sebab aku belom kawen. sekian, time kasey.

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

slmt hari raya kak zaza :D! xsempat abg adam nk jmpe syaura :(

iman said...

naz: zak 6 bulan?hahahaha

za: wehhh comel gilee syauraa...hahaha geramnye aku...muke seposennn je dia...hahaha. xbley blah gmbr atas skali tu. HAHAHA

[Zaza Azlan] said...

naz: haha mongoknya ko, zak 6 bulan? wahahahahhahah
eh, selamat hari raya maap zahir batin jugak =p

intan: selamat hari raya..maaf zahir batin..nak duit raya sila datang rumah aku minggu depan, ada makan2 sikit. yayy

faeeza: selamat hari raya..maaf zahir batin..eh, kopipes dari intan.
a'a tak sempat jumpa..tapi memang sangat rush la raya haritu..
takpe, kalau pergi kenduri padel bulan 12 nanti, dapatlah jumpa..

iman: memang sangat seposen and banyak expression muka. tapi dia memang pandai express feeling dia. masa dia umur 4 bulan, kan aku bawak dia pergi ikea. then dia penat kot, dia membebel 'nananana' kat aku sambil angkat2 kening buat muka penat. sampai orang kat belakang aku ketawa and kata 'eh, dia macam tengah complain'. haha
oo ye, selamat hari raya..maap zahir batin..

iman said...

hahaha ye ke? hahaha
dtg la klcc. aunty banje naik sky bridge...haha!