Monday, December 13, 2010

biskut yang pertama

saya dan lan2 ada sedikit obsession
nak bagi syaura makanan yang fresh sahaja
taknak bagi nestum, heinz, rusk, dan segala sedara mara makanan baby di pasaran
ataupun makanan yang disejukbekukan dalam peti ais

jadi, cuba memberi apa yang terbaik untukmu syaura
beras mesti jenis bario, supaya kurang kolestrol
*pengsan..beras ini sekilo rm 7
masa lan2 pergi offshore haritu, saya cuma kais pagi makan pagi, kais petang makan petang
tapi syaura punya menu punyala macam2, bubur ayam la, bubur ikan la, puri brokoli la, pisang la..gitu..
bangun awal2 pagi setiap hari, sebab nak masak bubur baby ok, mesti lengkap ada karbohidrat, protein, zat besi segala, waima weekend sekali pun..
diri sendiri makan pukul 10 pagi

ok sekarang pun masih begitu, taktau lah apa yang traumatik sangat taknak kasik anak makan nestum kan, hihi

tapi akhirnya minggu lepas telah terpengaruh dengan biskut bayi jenama milna
**terpengaruh dengan himawari makan biskut ayam T_T
takpe2, syaura dah besar..dah umur 9 bulan..dah ok kot perut dia nak terima makanan kedai..hoho.. omak yang risau terlebih, takut sangat anak makan preservative2 itu
biskut ini perasa pisang dan ada khasiat macam AA, DHA, Iron segala, dan sesuai lah untuk bagi semasa morning break atau tea break, amboi kau syaura macam mat saleh ada tea break
omak kau kalau sempat breakfast pun dah cukup baik ok

sebenarnya, saya nak syaura mencuba semua makanan, sebab saya taknaklah dia memilih..
contohnya kalau tiba2 satu hari saya tak sempat masak bubur, lalu terpaksa bagi makan nestum, tidaklah dia mengamuk kan
mangun tidur mata sembab tak gosok gigi lagi terus kena angkut makan biskut
syaura..mana belajar buat signature L itu.. sibuk sungguh nak posing tangan begitu tiap kali saya snap

first time seumur hidup 9 bulan makan biskut.
nampaknya macam pelik rasa biskut ye syaura, tapi bizinya nengok tv


muka sangat obvious menggambarkan tidak sedap, tapi tetapp kunyah juga, memang dasar telan je apa ada depan mata macam omak eh

walaupun gigi cuma sebatang T_T
tapi bagi dia hisap2 dulu supaya biskut lembut sedikit sebelum dikunyah

menanam biskut di tepi mulut

ok tamat biskut sekeping
. syabas inspektor sahab

3 comments:

ღnFashyaღ said...

hihi..syaura ni memang pandai bua memek muka...comel plak tu...huhuhu..

fashya pun dah bagi husna makan biskut, biskut tiger pun disumbat..hahaha...terukkan.. :(

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

kak zaza-hehe.eh2 ekceli kan kak, x boleh bpantang larang sgt.kne bagi baby ni rs mcm2 tapi sket2 jeee.juz nk bg die rase je la kans.heee.br la die x alergy sgt.paed adam advice us since kami tsgt mjage mkn mnm pkai mainan nye :P

nFashya - my son mamam biskut tiger jugak.x terok eh :D ank mat saleh tlalu hygiene n mkn pun tlalu control x boleh itu ini end up diorg sng dpt pyakit n sng alergy.advice frm my paed not to limit ur baby too muc :D let em explore but under ur supervision.

incik said...

syaura sangat comel!!!!