Wednesday, April 14, 2010

Arrival of Syaura: Part 2

Rabu 10th March 2010

pagi2 saye call lan2
'hello, abang'
lan2: sayang? kenapa sayang? <-- dengan suara cemas
dia ingat dah time untuk saye bersalin haha terperanjat badak dia
week2 terakhir saye peknen, lan2 yang saspen lebih hari-hari hehehe

oh, saye call sebab nak cakap rindu kat dia je, dah 2 jam tak jumpe

ok2, abaikan perenggan di atas yang tak berpaedah langsung tu ___________________________________________________

pukul 10 pagi


the thing that they call pelekat rahim itu keluar lagi dengan banyaknya [colgate white colour and sticky macam gam seposen time sekolah dulu]
orang kata kalau makin banyak keluar, dah dekat sangatlah tu
and tetiba rasa ada gush of water keluar tapi sikittt sangat
saye sangatlah tak sedap hati, tapi diam2 je tak bagitau lan2
so saye pun finalize betul2 barang2 nak bawak pergi hospital, mandi basuh rambut siap2 etc2
saya masukkan jugak sebotol air akar fatimah
orang kata, kalau minum air ni, dipermudahlan untuk bersalin
[thanks cze sebab belikan kat mekah haritu]
saya dah minum segelas, tapi rasa dia sangat payauuu kelat..

sms doktor roland about what i observed
so, dia suruh datang check up petang ini

pukul 2.30 petang

pergi check up
saye bgtau dr roland symptom2 pg td [dalam hati berharap tak kena check i.e seluk2 etc]
macam biasa dia rilekk je kata 'it's normal'
since batuk saye pun tak habis2, saye dapat antibiotik lagi
masa scan, tiba2 saya perasan dr roland berhenti kejap and senyap
saye saspen and tanye if ada anything wrong
dr roland simply jawab 'oh nothing, just i can't measure the baby's head. she's already engaged'

whatt??? engaged????

dr pun kata 'it could be anytime now'

hehe, tapi saye tak rasa takut pun, rase excited je
mana tah pergi segala fobiatakut saye before this?
mane saye tau ini last check up?
kalau tahu, saye posing banyak2 lagi walaupun gambar hp sangat blur


and alang2 dah ada kat columbia asia, kitorang melawat muni yang baru bersalin semalamnya
[dia amik corner room yang saya idam2 kan tu haha]
sangat berseri ibu itu

pukul 4.30 petang

balik dari columbia asia, saye hantar lan2 pegi kerja semula and saye drive balik rumah
macho gila boleh drive lagi okay
sebenarnya saye bercadang nak gi shopping sorang2, tapi tak jadi kerana hati saye begitu tidak sedap sekali

tiba2 terasa nak makan lamb chop
so saye set date dengan lan2 untuk dinner kat Citrus
saya start rasa contraction sikit2 dah
tapi rasa macam sakit period biasa je
rasa macam ni la symptom braxton hicks - dah 2-3 minggu saye rasa sakit2 macam ni so takde hal

pukul 5.30 petang

lan2 balik dari kerja, ajak keluar ke citrus terus
masa ni saye tengah baring2 atas katil sebab sakit tu macam lagi sakit dari tadi
tapi namau bagitau lan2, takut dia menggelabah lebih kui3
so saye turun bawah buat alasan nak kemas2 sikit [padehal nak try kurangkan sakit]

pukul 5.45 petang

lan2 turun tingkat bawah tengok saye buat apa
pukul 5.50 petang gitu saya rasa macam ade samting keluar
terus pegi toilet bawah and check
wohoooo ada darah keluar ok!
ala2 darah + lendir gitu, ini namanya dah keluar tanda [show]
yeahhh baby's cominggg
it's realllllllllllllllllllllll

so, bagitau kat lan2
muka dia terus berubah
and dia terus call dr roland [see that's why tak bagitau earlier =p]
dr roland tanya ada rasa sakit tak
bila dia tau ada sakit je, dia suruh admit hospital malam tu jugak

oh ye saya ada birth plan saye, like apa plan saye bila the time comes, mode of delivery, whether to have epidural or not etc2

so bila dah ada 'show' macam ni, my plan is to stay active until the delivery
kononnya nak senangkan delivery process la..
saye pun start kemas2 rumah, kemas dapur, kemas lagi beg ke hospital, naik turun tangga etc2
sambil tu saye record jugakla berapa minit sekali contraction nih
masa mula2 tu, every 20 minutes
tapi tetiba jadi every 10 minutes la, 5 minutes la
aik adekah dah makin dekat, panik jugakla di situ

tapi panik2 pun, sejam lebih jugaklah saye berkemas2 segala before saye mandi
itupun sebab kena tegur dengan lan2 sebab dia risau tengok saye jalan sana sini

pukul 7.30 petang

dah siap dah mandi mekap
saya mintak lan2 bawakkan semua beg letak dalam kereta
sekali dia bawak turun baju2 kotor and barang2 yang ada kat atas karpet semua
hadoilaa saye tahan je gelak
kang kecik ati encik lan2 hahaha
saye cakap slow2..'abang, baju2 kotor tu takyah bawak ye..'
kekeke nampak nau tengah gelabah =p


walaupun gelap gelita, tetap nak upload. gambar ini adalah 5 buah beg yang saye bawak pegi hospital. almaklumlah nak duduk 4 hari kan.
beg za2, beg baby, beg breastpump, beg makanan, beg lan2.
oh itu tak masuk lagi beg mekap, sleeping bag, 3 bijik bantal, besen kecit etc2

pukul 8 malam
sms mane yang sempat. 'dah admit!! yeahhh!!'
gitu..


sampai hospital, check in, sms everyone, wahhh excited nauu
masuk bilik je, nurse suruh tukar baju hospital
kaler hijau okeh tak vouge langsung
saye macam tak percaya je and tanya nurse tu 'ala kena tukar baju ke'
dia gelak and kata iyela, kan nak check nanti..

tiba-tiba teringat yang belum makan dinner
ah, menyesal tak makan lamb chop itu dulu..dah tukar baju hospital ni dah tak boleh lari dah..
so lan2 pergi tapau kfc, yang penting saye dapat makan cheezy wedges itu sebelum bersalin okey

saye sms muni 'muni!!! za dah admit, kat bilik sebelah muni je ni hahahaha'
dan2 lepas tu jugak shawn, husband muni ketuk pintu bilik kitorang
terkejut dia sebab baru petang tadi saye melawat muni kan, sekarang dah jadi jiran gitu..
and terkejut lagi tengok kitorang sempat lagi makan kfc
dia wish good luck =p

pukul 9 malam

ok time ni dah start rasa macam sakit period yang lebih kerap
kenapaa..kenapa saye baca kat buku/internet, kalau start rasa sakit, biasanya every 30 minit, then the time interval gradually decreased
tapi kenapa saye rasa contraction kadang2 setiap seminit?
tiba2 nurse pun masuk untuk check and perform CTG [saye sudah saspen takut kena seluk haha dari tadi saspen]
setengah jam je CTG tu, tapi saye tak selesa sebab ada benda bulat 4 bijik tu melekat kat perut
2 untuk check contraction, 2 lagi nak monitor heartbeat baby
sampai sekarang terngiang2 lagi bunyi tu =)
saye tak selesa sebab bila contraction datang, saye tak boleh nak bergerak
like, kalau sakit period, mesti la nak mengerekot ke, pusing sana sini nak hilangkan sakit kan
ni kena baring tegak je
tertekan gue

after setengah jam, nurse datang balik nak stop CTG
bila dia tengok graph saya, dia kata 'oh, contraction awak ni tak regular-lah. ada yang seminit, ada 10 minit, ada 5 minit'.
tengoklah graf ini. sangatlah tak regular

pukul 11.30 malam

encik dr roland datang wohoooo
dia tanya how am i doing
saye dengan gedixnya kata 'sakittla doktor, so bila boleh deliver ni'
dia gelak and kata 'looking at you, still not painful enough, more will come'.
[oh mana doktor tau saye berlakon je?]

time ni, sakit tu dah makin kuat, tapi still rasa macam sakit period
saye still boleh gelak2 senyum2 gosip2 dengan lan2 and sms everyone
cuma saya tak boleh bercakap banyak sangat sebab masih batuk teruk lagi..

doctor: 'ok i'll give you pethidine for you to be able to get some sleep. you'll need a lot of energy tomorrow. by...4 am maybe you'll get stronger contraction'
za2: what?? tomorrow? i thought tonight [gila bongok punya soalan]
doctor: haha..noo..baby's not coming tonight

ok, whatever doktor

pukul 12 tengah malam, selepas disuntik pethidine, saya pun tertido..
bersulamkan zikir2 nabi yunus dan ayat seribu dinar dalam hati,
surah yassin & surah maryam oleh suami tersayang
dan bunyi CTG yang meggerunkan dari bilik lain..

takkan lupa malam itu =)
cinta

5 comments:

chicA said...

excited benar zaza nk deliver..n sgt2 cool. kagum2

Maaruf Mohamad said...

kak zaza..waiting for part II..haha

[Zaza Azlan] said...

chica: oh..up to 12 tengah malam boleh la cool lagi. hehe

maaruf: nih part 2 dah ni..part 3 tak siap lagi =p

Mohamed Nasir said...

hehe, betul la za, camni smpai part doploh pun tak finish2 nih. (jamie pakai akaun nasir lg. apsal stiap kali aku nk komen je nama dia yang kuar, cess)

Anonymous said...

Hi all. How are you?