Friday, April 16, 2010

Arrival of Syaura: Part 3

Khamis 11 Mac 2010

ingatkan bila dah kena pethidine jab tu, bolehlah tidur
rupanya tak dapat jugak
everytime contraction datang, saye akan terjaga [contraction makin kuat, tapi considered mild lagi sebab saye tak menggelupur lagi]

sambil tu saya baca jugak buku ini - detik kelahiran permata hati [ini kot tajuknya]
buku ni compile banyak sangat pengalaman2 ibu2 bersalin, real time ok
tak kira lah malaysia ke, oversea ke, ceaser ke, normal, vacuum, bla3 ape2 jenis experience delivery pun ada situ
so bagus jugaklah, saya sambil praktikkan ape nak buat kalau contraction datang

masa contraction sikit2 tadi, saye cuma cuba untuk control pernafasan saje
tarik nafas dari perut panjang2
then hembus ikut mulut
breath in air, breath out painn..gitu..
teknik ni berkesan jugaklah =)

pukul 1 pagi

saya dah tak boleh tidur langsung
asyik ulang alik ke toilet je sebab perut memulas lah, nak pee2 lah

time ni teknik bernafas sudah tak berapa berkesan
so saye ikut satu cara ini lagi
membongkok atas katil macam posisi merangkak
lepas tu goyang2 punggung macam shin chan
ok, cara ini berkesan jugak
makin banyak goyang, makin kurang sakit
[nasib baiklah duduk single room]

kemudian bila cara tu dah tak berkesan, saye bangun dari katil and jalan2
tiap kali contraction, saye akan berjalan dari hujung bilik ke hujung bilik

semua benda ni adalah dilakukan secara senyap2, takut lan2 terjaga
kasihan oh, dari balik kerja tadi tak rehat..

pukul 3 pagi

lan2 terjaga sebab saya ulang alik jalan non stop, sambil pergi toilet lagi
dia kata saya macam in pain sangat
dia suruh panggil nurse, tapi saya takmau lagi sebab still manageable lagi pain ini
[kalau time period sakit macam ni, saya dah makan panadol menstrual kot]

sambil berjalan kehulu kehilir tahan sakit, sambil pegang pinggang
oh patutlah orang kata sakit bersalin ini sampai ke pinggang

time ni setiap 5 minit kot saye mintak ampun maap kat lan2
teringat2 ok segala kesalahan2 saye kat dia

pukul 4 pagi

saye tengok jam, memang tepat 4 pagi
kali ni memang seriously sakit
time contraction datang tu, memang saya boleh terlompat dari katil, takde dah nak turun slow2
memang laju2 saya jalan kehulu kehilir nak hilangkan sakit
tapi tak hilang jugak
sambil jalan laju2, sambil berzikir kuat2 and mengaduh sakit kuat2 [sebab kalau kita luahkan perasaan tu, akan rasa lebih lega]
ohh tapi cara jalan laju2 ni pun dah tak berkesan..

sakit yang sangat2

saya call mak saya, mintak ampun kat mak
mak kata 'mak memang setiap hari ampunkan dosa anak2 mak'
sedihnya saya dengar T_T

time ni mak metua saya pun dah bangun, sembahyang hajat untuk saya
uh, terharu dengar T_T

pukul 4.30 pagi

saya dah tak tahan sakit sangat
so panggil nurse
nurse kata tunggu doktor datang nanti ok

pukul 6 pagi

dr roland muncul. lambat sungguh. mungkin dia dari rumah kot

time ni sakit sudah tak manageable langsung
dari tadi saya non stop jalan ulang alik
kalau baring atas katil, memang saya menggelupur ke kiri kanan
saya pegang tangan lan2 kuat2. memang kuat sangat saya cengkam

doktor nak bagi saya epidural
saya angguk laju2
ape2 saja asalkan tak sakit lagi
so nurse pun suruh saya naik atas katil untuk ditolak ke labour room

sampai sekarang saya terfikir kenapa saya ikut je kata nurse untuk naik katil
sebenarnya bila baring, lagi lah sakit yang amat2 sakit
baik jalan kaki je pegi labor room

masa nak masuk dalam lift, serangan contraction yang sangat dahsyat berlaku lagi tapi sebab saya baring, saya tak dapat buat apa2
nurse suruh tarik nafas panjang2 untuk kurangkan sakit

pukul 6.30 pagi

dr lee - pakar bius sampai ke labor room
before start, dia terangkan kat saya procedure epidural ni
and saya kena sign borang kebenaran
suara dia sangat2 lembut dan berhati2 sampai saya terfikir, adakah epidural ni akan sangat sakit macam org dulu2 kata?
sebab nada macam tu biasanya orang gunakan kalau ada something wrong

mula2 saya kena pakai baju hijau yang ada lubang di bahagian belakang
then dia suruh saya duduk atas katil, sambil ada sorang nurse pegang badan saya
saya duduk tegak dalam 2-3 minit jugaklah, tak tau dr lee buat apa kat belakang saya
dia tengah get ready peralatan kot sebab dengar bunyi kelentang kelentung
doktor tak kasi saya bergerak langsung - LANGSUNG tak boleh walaupun masa tengah duduk diam tu contraction datang lagi
sangat mencabar nak tahan sakit sambil duduk diam

then dr lee lap2 belakang badan saya
then lumur kan pulak sejenis cecair sejuk which is iodin

then dia inject saya kat bahagian kulit belakang tu so that saya rasa kebas kat bahagian tu and tak sakit masa kena cucuk kat tulang belakang nanti..

tak sakit pun injection pertama
ok lega

then dia kata lagi 'ok now i'm going to insert the epidural'
so dia pun start inject guna jarum besar sangat
saya dapat rasa samting masuk ke belakang and tulang belakang, tapi tak rasa sakit langsung
ok lega lagi

and paling lega bila beberapa saat kemudian, saya langsung tak rasa sakit contraction
rasa macam lalala dah boleh berlari ke ni?

dr lee inject saya dengan jarum besar, then dia masukkan cathether [sejenis tube yang sangat2 halus]
so that the drug can be sent through the cathether..
benda ni akan ada je dengan saya sampai delivery over lah
see the very halus tube. epidural ni ada flow rate juga..after certain time akan habis

then dr lee pun tampal cathether tu ke badan saya dengan tape [tape dari tulang belakang naik ke bahu], so that kalau saya bergerak2, tube tu tak tercabut atau lari..

pukul 6.50 pagi

nurse masukkan water drip
nurse ini sangat2 kasar
mula2 saya ingatkan dia tengah marah
dia main cucuk je tangan saya macam tu je
sekali tersalah tempat cucuk
dia cakap sorry2!! then cucuk lagi tempat lain
saye jerit 'Aww!! sakittt' kuat2 pun dia still buat kasar2 gak

ok sekarang saya tak boleh gerak
belah kanan ada catheter yang disambung ke epidural machine
tangan kiri pulak ada water drip
kat perut pulak pasang CTG lagi
so saya tidur je lah
lan2 pun temankan saya sambil sekali sekala suapkan air zam2 and madu and kismis sebab saya tak makan lagi

tiba2 nurse yang kasar tu datang lagi
saya terkejut sangat sebab cara dia masuk bilik pun macam nak terkam aje
then dia bising2 kat nurse lain kenapa tak letak cathether tu sekali dengan water drip
so dia alihkan bag cathether tu ke belah kiri
cuakk gila saya, dengan kasarnya dia angkut benda tu, sampai nak tercabut cathether
memang kelentang kelentung bunyi dia buat keja, macam menghempas je semua benda
water drip saya hampir tercabut, siap berdarah lagi

mula2 saya ingatkan dia tengah bad mood or marah
rupanya dah lama2 baru saye tau memang perangai dia macam tu
sebab dia sangat concern kat patient
macam lepas dia hempas2 barang tu, dia tanya saya 'you sudah makan? kalau nak makan, nanti saya orderkan. tak bagus ooo perut kosong, nanti you penat'
gitu..

dan setiap setengah jam, nurse akan masuk untuk check tekanan darah saya and heartbeat baby
sebab apa yang saya tau, epidural ni boleh menurunkan tekanan darah..
disebabkan asyik kena kejut je, kitorang tak dapat tidur, so main ambik2 gambar dalam labor room tu
sangat selekeh saye rasa, dengan baju hijau, dengan shower cap lagi =p

pukul 7.30 pagi

dr roland muncul lagi
dia try nak borak2 dengan saya, tapi saya masih batuk kuat
so tak boleh cakap sangat
sekali batuk rasa nak tercabut drip and cathether

separuh badan saya dah rasa kebas tak rasa apa
tapi saya still boleh goyang2 jari kaki

dr roland nak check bukaan
sangat berhati2 dia cakap dengan saya and hubby yang dia nak start procedure tu
macam mintak izin pun ada..
saye dah tak peduli ape dah, sebab dah rasa numb kan

so lepas itu, dia pun bagitau, bukaan adelah 5 cm
maybe by noon saye akan deliver

and..dia pecahkan air ketuban saya jugak..
tapi sebabkan saya tak rasa apa2, saya tatau la panas ke, banyak ke
baru pukul 8 =)

nurse bawakkan breakfast air milo and biskut
saye batuk, tak boleh makan biskut
so minum milo saje

then saye sambung tido balik
lan2 pun tido kat kerusi kat sebelah saye

pukul 9 pagi

saye terbangun sebab saye start rasa sakit contraction tu balik
rasa macam jauh je sakit tu
tapi makin lama makin sakit, maybe epidural dah habis?
saya bagitahu nurse, so nurse panggil dr lee datang balik
dr lee tambah dose epidural tu and sekelip mata saya tak rasa sakit langsung
dan tak dapat bergerak langsung pun ok
tadi boleh lagi gerak2 ibu jari kaki

bila nurse check CTG saya
dia tengok contraction saya makin lemah
of course la kan
salah satu side effect of epidural ialah dia akan menyebabkan hormon oxytocin berkurangan..
so contraction tu berkurang lah..
akibatnya delivery process akan jadi lebih lama

dr roland masuk lagi and insert oxytocin dalam drip saya

time ni saya tau contraction datang menyerang melalui graf
and tiap2 kali contraction datang, saya akan rasa sakit kat tulang rusuk
macam ada benda menekan sangat kuat
sesak nafas jadinya

dr roland bagitau
kebetulan pagi ini ada 3 orang patient dia nak bersalin
biasanya tak lah ramai macam tu
most of the time takde patient pun
tapi kebetulan..
so dr rolannd tak dapatlah entertain saya seorang je pagi tu..

pukul 10 pagi

nurse masuk lagi nak check blood pressure and graph
tiba2 dia kata 'eh, you're already fully dilated now. 10 cm. nampak kepala baby dah'

saye daripada tidur mamai2 terus bulat mata macam 'whatt??'
lan2 pun terus bangun, tengok and kata 'ha'ahla, dah nampak kepala baby. nampak rambut dia sayang' senyum je lan2 =)
saye plak terus bergenang air mate
rasa macam, eh biar betul kan, betul ke, tipu ke

masa ni ifa sms, tanya ok tak
lan2 tolong reply, kata yang saya tak sabar nak jumpa syaura

then dr roland masuk lagi
dia kata dia baru habis perform ceaserean pada seorang patient

now dia pun check2 saya, betul ke dah 1o cm
sambil sempat lagi bergurau2 dengan nurse2 tu

disebabkan saye tak pee2 lagi dari awal pagi
nurse masukkan tube ke dalam pundi kencing saye tau
[tak peduli jugak, sebab tak rasa apa]

pukul 10.20 pagi

dr roland refer pada CTG and kata kejap lagi saya dah boleh start push

dr roland: ok when the reading is at peak, it means that you're getting contraction. so you need to push only when the contraction comes ok? don't worry i'll guide you

masa ini 2-3 orang nurse datang sediakan peralatan, katil baby, alas katil
saya ingatkan saya akan dipindahkan ke stirrup
rupanya tak, saya akan bersalin atas katil yang rata saja ye

doktor suruh saya pegang kaki
tapi kaki saya tak boleh bergerak langsung
so 2 orang nurse tolong pegang kaki
lan pegang belakang badan saya sebab dr suruh saya buat c shape and jangan sekali2 angkat punggung

then tiba2 ada contraction, so dr suruh push, tp saye sangat cemas
macam mana nak push kalau tak rasa apa2?
doktor inform, ambik nafas panjang2 and imagine tengah meneran untuk buang air besar
hehe

dr roland: ok we'll try once again, the contraction is still there..one, two..ok pushhhh. ok good2, baby dah keluar sikit. veryyy good, you're doing well. ok2 one more, pushhhh

saye tarik nafas panjang2, teran sekuat2 hati, tapi saya tak rasa apa2, serius
saya cuma bayangkan dalam kepala je 'teran macam buang air, teran macam buang air'

bila graf contraction menurun, dia suruh saya stop meneran

2 kali contraction saye try push2, baby keluar sikit2
sekali push 2 mm dr kata

masa ni saye sempat fikir, ehh ingatkan push sekali dua dah boleh keluar baby? dalam buku dengan drama swasta bukan macam tu ke?
[budus piangg sungguh..lan2 pun gelakkan saye masa tu, dia kata mana ada, tak semua orang macam tu]

sangat tenang keadaan kat labor room masa ni
dr roland pun cakap lembut2 je masa guide saya, so saya taklah rasa takut walaupun sebenarnya saspen sebab tak reti meneran

then doktor suruh saya rehat sementara tunggu next contraction
dia pergi ke labor room sebelah nak check patient kat sana kot
saye pulak sambung tido balik..tak penat, tapi ngantuk

pukul 10.50 pagi

nurse yang kasar itu masuk [macam biasa masuk macam gangster]
saye terkejut terus dari tidur
dia kata dr roland still kat labor room sebelah, sebab patient tu dah berjaya bersalin, tapi baby tu keluar2 je biru tak nanges..kesian sungguh..tapi dah berjaya nangis affter few minutes..

so makcik nurse ni takeover dr roland untuk saye sampai pukul 11.30 pagi
memang tekanan sungguh la dengan nurse ni
masa tengah busy2 push tu saye dah sematkan hati, mesti bagitahu kunaz, nurse ni sangat bahaya plis be careful

disebabkan saye push2 baby tak keluar
dia membebel 'if you continue like this ha, baby boleh lemas tau. kalau tak dapat keluar jugak ni, kena pakai forceps vakum bla3 membebel'
wehhh tensen gilaaaaaaaaaaaaaaaaa
campur sedih jugak, sebab saye terfikir, macam mana kalau baby lemas?
saye memang sabar gila je lah, xmau marah2, lagipun takde suara nak marah

dan2 dr roland muncul dengan senyuman berharga dia tu
fuh lega
then dia sound makcik nurse tu
'you cannot say like that to patient. whatever happens, we must be very2 positive. remember that? how come bla3' berjela2 dia nasihat nurse kasar itu [saya guna term kasar, bukan garang sebab dia tak garang langsung, cuma KASAR ya hamat tindaktanduknya]

bukan apa la kan, ingatkan kat private hospital gini takde lah nurse macam tu

ok bila dr roland takeover balik, saya terus rasa bersemangat
masa ni dah pukul 11.40 pagi kot

saye dah sangat2 ngantuk and tak larat nak push and disebabkan itu, saye rase malas, nak cepatlah semua ni berlalu plis

disebabkan nurse cuma ada 4-5 orang, and tak cukup pun nak handle 3 case ni serentak
so dr roland panggil receiptionist kat klinik dia untuk tolong pegang kaki saya time deliver
kathleen kot nama dia, memang kenal dah dia ni
baik and lembut, dia ajak saye borak sementara tunggu contraction datang

then graf saya naik lagi, everyone tiba2 get so busy

doktor: one, two, pushhhh!!! come on come on nurul, you can do it! i can see the baby's coming now. come on nurul. ok veryyy goood!!! that's the way!! ok one more time. push macam tadi. one, two..pushhh
lan2: sayang..pussh sayang..lagi sayang...
doktor: come on sayang push, pushhh

hahahahha saye sempat gelak dalam hati. kot ye pun anxious sangat doktor, tak perlu lah panggil saya 'sayang jugak' hahahahahhaha lawak gila

tiba2 saya terbatuk, batuk yang amat
doktor suruh saya batuk lagi, sebab bila saya batuk, baby keluar sikit
3-4 kali jugaklah saya batuk dan sengaja batuk atas arahan doktor

then push lagi untuk kali ke berapa saya pun tak tahu
memang almost 20 times

saya tengok jam, dah pukul 12 tengahari dah ni, best jugak kalau baby keluar tepat pukul 12

lan2: sayang, kepala baby dah keluar, sikit lagi sayang..[lan2 macam merayu kat saya time ni]

dalam hati saya memang tak henti2 baca ayat seribu dinar, mintak dimurahkan rezeki saya masa tu, semoga baby cepat keluar dan tak lemas or apa2..

saya push lagi sekali, push yang sangat2 pasrah sebab dah tak ada tenaga dan suara, mulut dah kering sangat2, dan saya berserah je
tiba2, dengan push itu, pukul 12.02 tengahari, baby pun keluar
saya langsung tak rasa dia keluar, tengok2 eh baby dah keluar?? oh??
terus dengar suara dia nangis je, sangat2 nyaring
lan2 potongkan tali pusat baby and then nurse bersihkan sikit then baby terus diletakkan ke katil baby yang ada lampu biru tu
sangat kuat baby syaura nangis..kesian dia, jammed lama sangat yeh tadi

saya tengok je baby tengah nangis, tengok dengan perasaan tak percaya
saya tengok sambil tak sedar air mata saya mengalir
macam, 'Ya Allah, ni ke baby yang aku tunggu2 selama ni'
macam, 'betul ke? macam mane boleh berjaya mengeluarkan baby ni?'
sangat2 terharu, sedih
dan terharu lagi bila tengok lan2 iqamahkan baby, jalan ke hujung bilik dan kesat air mata
saya takkan lupa moments itu

semua nurse tak henti2 cakap congrates =)

saya tanya doktor, boy or girl..doktor senyum and cakap girl..
doktor ambik baby and letak dekat dada saya

dr roland: ok baby, you want to meet your parents? nah..baby nak berborak dengan papa and mama..say hi..baby nak bagitahu apa dekat mama?

masa ni saya dapat tengok muka syaura dekat2, dapat bau dia, walaupun adalah bau darah semata2
putih melepak muka syaura, mata sepet seperti yang dijangkakan =)
syaura tak henti2 nangis
kitorang pun tak habis lagi mengalir air mata..
nanges sampai keluar air mata

za2: syaura..ni mama ni..
lan2: assalamualaikum syaura...ni papa dengan mama syaura..jangan nangis sayang..papa mama ada ni..

tapi syaura tak henti nangis lagi

za2: laillahalillallah..

bila saya sebut je kalimah tu, syaura terus berhenti nangis and pandang muka saya
ya Allah, saya rasa macam nak menangis lagi
meremang bulu roma saya
masa dalam perut, memang selalu saya guna kalimah tu untuk pujuk baby kalau dia tendang tak henti2

saya tak tahu kalau dia familiar or memang faham
tapi dia terus berhenti menangis

tapi lepas tu dia nangis balik
bila kitorang sambung sebut laillahaillallah, dia berhenti menangis lagi..
ohhh...........

sambil kitorang borak2 dengan baby
doktor and nurse settlekan kerja diorang
saya tak tahu dan tak peduli apa diorang buat kat bawah tu
buatlah ape pun asalkan settle

nurse inject kat paha saya untuk elakkan pendarahan and nak cepatkan uri keluar kot
doktor tekan2 perut saya
then jahit kot
then bersih2 kan
nurse pakaikan saye pampers
tau2 dah siap..

doktor: ok, there are no cuts. but i've stitched you at the internal part. there won't be any scar.
za2: minor cuts?
doktor: no, no cut at all. only it stretched a lot, so that's why the internal area needs stitches. don't worry, there wont be any scar, ok?

2 kali dia ulang tak ada scar
like i care, if ada scar ke tak? =p

doktor tepuk2 bahu lan2 and puji dia 'for being a great supporter', sabar je tunggu saya di labor room, sentiasa suap air dan makanan kat saya, bagi semangat tak henti2 and tolong support belakang saya masa nak deliver..
that's my hubby, memang sentiasa begitu..tak kira bila, kat mana =)

nurse ambik baby untuk dibersihkan lagi
lan2 took a lot of photo, and within 10 minutes, the first photo of baby syaura sudahpun tersebar ke serata dunia =p
betul, in my sent item, the MMS is sent out at 12.20 pm
mentang-mentanglah tak rasa sakit langsung, relaks je macam tak ada apa berlaku
cuma tangan saya menggigil yang amat dahsyat..padahal tak sejuk mana pun..
and within minutes also, my phone is flooded with tones of messages and phone calls tapi tak larat hendak jawab sebab suara tak ada lagi..
dah jadi macam network pulak, mms saya tu disebarkan pula ke orang2 lain =)

saya still dalam labor room untul 1 pm
then nurse kasar itu datang lagi, dia tanya saya rasa apa, ok tak?
[boleh tak saya cakap saya menggigil tengok dia, takut dia dera saya?]
dia nak hantar saya balik bilik
so saya kena transfer ke katil hospital lah
ada 2 orang nurse lagi tolong
kan badan saya separuh numb
so mereka kena angkat saya ke katil
and nurse kasar tu boleh hempas je saya ke katil hospital ok T_T
siap bergegar katil tu
[naz, aku ingatkan lagi sekali, sila berhati2 dengan nurse ini nanti]
drip saya hampir tercabut lagi

then saya disorong semula ke bilik..

pukul 1.30 petang

lunch dihantar ke bilik saya
nasik paprik? T_T
so saya makan sayur2 saja.. tolak tepi cili2 and apa2 yang tak berkenaan

pukul 2 petang

baby syaura dihantar ke bilik saya

saya nak try breastfeed dia
dan ini adalah kali pertama saya nak pegang baby yang baru lahir
dan saya terperanjat sendiri, saya pegang syaura tanpa rasa kekok langsung
sebelum ni macam takut2 sikit, pandai ke saya pegang baby?

before menyusu, nurse suruh letak sikit gula kat bibir dan langit2 syaura
upacara tahnik buatan sendiri =p
and alhamdulillah syaura pandai menyusu
seperti yang dijangkakan, sebab masa scan dalam perut lagi dah nampak dia menyonyot =p
pengalaman pertama minum susu. sangat kelakar, mulut jadi merah dan kembang. miserable je muka

lan2 balik rumah untuk tanam uri syaura, beli few things and rehat sekejap
kesian dia tak tidur dan makan dari semalam, tidur pun dalam sleeping bag je

pukul 4 petang

pn kunaz datang untuk melawat muni
tapi bila dia tau saya pun ada kat hospital, dia melawat saya jugaklah
lalu kami pun bergosip dengan hangatnya pasal pengalaman bersalin saya
masa ni tak rasa sakit lagi, epidural effect tak hilang lagi
memang huha huha sungguh

pukul 5 petang

nurse datang, ambik baby untuk dimandikan
diorang akan jaga baby, sebab nak suruh saya rest
and sorang lagi tolong saya bersihkan diri
dia tunggu saya dalam toilet, and suruh saya try buang air kecil
alhamdulillah boleh, walaupun rasa susahhh sangat2
sangat banyak darah, bau darah pun fresh je di mane2

pukul 6.40 petang

epidural dah habis effect
barulah rasa sakit sikit..pedih2 di bahagian itu..
dan perasaan ngeri sebab ada jahitan kat bawah tu
saya mintak painkiller dari nurse
sambil berborak2 dengan nurse tu
dia gelakkan saya sebab tak tahan sakit
dia kata ceaser lagi sakit tau
and dia inform yang saya punya epidural adalah ter over dose kot
sepatutnya saya biarkan aje, masa rasa sakit sikit pagi tadi
tak perlu mintak 2nd epidural
so sebab tu kaki saya kebas habis, and saya susah nak deliver sebab tak rasa apa2..
and delivery period saya jadi panjang..
ok2 pengajaran ye..

malam tu, saya sambung nyusukan baby syaura walaupun susu saya takde lagi..
kesian baby nangis2 dia lapar kot..
sedih sangat2..

nurse tanya, nak bagi formula tak
of course lah saya taknak

tapi setelah jam pun dah pukul 12 tengah malam, dan saya tak tidur2 and rehat2 lagi
baby pun nangis2
saya pun bagi syaura ke nursery..
nurse bagi susu formula guna sudu and syaura pun tidur kat nursery malam tu..

hari yang sangat penuh pun berakhir

memang tak mengerikan langsung lah kan pengalaman bersalin saya
lagi mengerikan part berpantang kot..huhu


si ngemok2 tembam bak kata cik fasha

=)

8 comments:

kunaz said...

oih za aku br bace entry nie. x auto update kt blog aku. haa sape nama nurse gengster tue? cemane rupe dia? gemok rambut kerinting? cepatt! minggu dpn dh aku branak nie. haha!

[Zaza Azlan] said...

nanti aku bgtau..hihi..hadoi heart attack aku tau

f a i z a h 's said...

wah kunaz...da xsabo nk beranak ek???eheh... kt private pn ada gak ek yg jenis tuh...harus ngeri dibuatnya....adeiii...xpa...harap2 allah permudahkan sgalanya kunaz~! announce cpt2 once da deliver nti :)

aniemz said...

akak.. tibe2 anim bergenang air mata baca entri ni.. betapa berkorbannya sorang ibu nak lahirkan permata hati tersayang.. segala bagai akak tulis ni boleh diterjemahkan dalam bentuk realiti sebab jalan cite yg betul2 tersusun..

bergenangnya air mata sebab terbayangkan anak2 murid nakal dalam kelas.. kalau la ibu2 mereka dapat menceritakan pengalamn bersalin mereka tu, confirm dorang tak nakal2 dah.. aishhh!!!

p/s: tapi bile bc n bayang lebih2, gerun plak nak beranak.. nasib baik ada mase 4 bulan agi.. haha.. boleh buat2 lupe entri akak ni.. hikhikhik

~lalala~ said...

wah. aku rs mcm aku blajar klas biologi. btw, aku sgt nk tergelak mase bace neh

"membongkok atas katil macam posisi merangkak
lepas tu goyang2 punggung macam shin chan"

kekeke.... kekekekkeke..... kekekekekkekekekekekkekekeke ^^

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

hahaha.x hbs2 shinchan akak.mmg mak himawari btl la ;p uiks, xrs lgsg kak?btuah :D! sy ms nk branak tu diorg off kan epidural! so mmg trase ler.hehe.neverthels, those r priceles exprnce kan2 :D! slmt mghbskn sisa2 pntang n kep on bfeedg :D!hugsss n kisses 4 syaura :D!

[Zaza Azlan] said...

aniemz: akak pun rasa sedih bila ingat balik tau..takpe2 4 bulan lagi, lama lagi tu, sempatla hilang ingatan kan =p

betul, kalau la budak2 tu tau macam mana susah nak mengandung, bersalin and jaga diorang masa kecik, sure tak nakal2 dah..

intan: dalam banyak2 aku cerita nih, bab tu ko paling fokus. cis2.

tapi betul tau..hehe..nanti ko experience. say..bulan 9 2011? =p

faeeza: a'ah nickname cik syaura ni adelah himawari tau =p bunga matahari maksudnye dalam bahasa jepun

err..memang tak rasa apa langsung.. doktor tak off pun epidural tu..so tak rasa lah sakit bersalin. sebab tu la tak mengerikan langsung. hehe

Anonymous said...

http://technologiesuae.com/#use buy xanax online from india - xanax employee drug test