Wednesday, October 27, 2010

my very first time without her

7 bulan ini, saya tak pernah bermalam di mana-mana, tinggalkan syaura
tiba2 last week saya kena pergi kl sebab ada meeting

of course sebelum pergi, buat brainstorming dengan lan2, adakah possible saya bawak syaura?
nak ajak mak saya pergi kl, mak saya sekolah
nak ajak mak metua saya, hoh, malu ai, dah lapan ploh kali menyusahkan dia time pantang dulu
lepas tu berangan, kalau ada nenek macam cik aisya nafisa kan beshhh, boleh angkut sekali
tapi..yayi (atuk saya) adalah bedridden dan nyaie (nenek ai) mestilah jaga dia, kok jowo

ok option lain ialah dekat hotel kan mesti ada babysitter
tapi seram sejuk pulak nak tinggalkan kat orang tak kenal

dua hari sebelum bertolak, macam2 saya remind lan2
paling penting ialah cara2 masak bubur
mula2 masak bubur segenggam beras ok abang
lepastu masukkan ayam
sejam kemudian masukkan carrot
5 minit kemudian, asingkan carrot dan blend sampai hancur
bubur jangan blend ye papa, sebab dah lembut masak lama
eh tiba2 resepi bubur

meeting adalah selama 4 jam je hari isnin tu
tapi hari ahad saya dah kena bertolak dari miri
flight pukul 4, tapi pukul 2.15 petang saya tak siap packing lagi
lepastu mengamuk sorang2 dalam bilik sebab tak jumpa microsoft word dalam laptop
lan2 masuk bilik, pandang saya dan cakap slow2 "mama sedih tinggalkan syaura ye.."

ok, he always knew me
bila kena slow talk macam tu, terus jadi lemah longlai sopan santun

ok2, fine, satu hari saja, SATU HARI

di airport miri: 3.15 petang. ciumciumcium

budak yang sangat susah nak ambik gambar. asyik bergerakk je

pelukpelukpeluk
syaura, nanti kalau apa2, sms mama ok

lan2 tanya: syaura je? papa macam mana?

hehe

teapot pun pergi kl sebab ada course, jadi saya satu flight dengan dia
husband dia, jagung dan baby adri hantar ke airport
hari ini, mama2 saja yang fly

baby adri bagi arahan pada syaura supaya duduk di riba dia T_T

kawan2 lan usik, ooo adri dah bertunang yeaaa


syaura memang suka berkawan dengan baby2

berbakul2 pesanan saya pada lan2

nanti kalau syaura bangun malam, abang jangan tidur mati pulak bla3 bla bla

lan2: iye..iye..

za dah siapkan beg syaura, esok abang jangan lupa bawak tau

lan2: okay..

nanti malam 3G call tau

lan2: okay..

mms gambar syaura nanti tau papa

lan2: okay..

nanti jangan lupa tulis surat tau papa

lan2: hahhh? mama..satu hari je kan mama pergi..

fine

pukul 4 petang, saya kena masuk boarding area sudah
roy, officemate lan pun kena pergi kl jugak, jadi wife dia, dani, hantar ke boarding area jugak

jagung hantar teapot
dani hantar roy
lan2 hantar saya

saya sangat tak suka boarding area sebab kat situ semua orang akan berpisah

peluk2 syaura cium2, tiba2 syaura merengek
ah sudah, entah2 dia dapat detect saya nak tinggalkan dia
saya terus masuk boarding area
kalau boleh, memang saya taknak langsung tunjuk emosi negatif depan syaura
tapi masa ini air mata dah bergenang
terus maki diri sendiri weyweywey sehari je nak pergi, bongoknya kalau menangis
toleh syaura dan lan2, lambai2, terus saya nangis meleleh air mata
masa kat imigresen, sepatutnya ada masalah sebab saya takde pasport, dan cuma ada resit masuk sarawak bersama syaura
tapi syaura tak keluar sarawak bersama saya
pakcik imigresen tengok saya nangis kot, terus tak jadi tanya banyak dan lepaskan ai haha

then terus beratur nak naik flight bersama teapot dan roy
roy cuba berborak2 dengan saya "za2, nanti lan kena pergi kl jugak rabu ni kan"
saya pun menjawab dengan mata merah2 suara serak "a'ah..balik hari je.."
roy diam

ai lap2 mata dengan tisu. maluuuu tauu maluuuuuuu. diam boleh tak. jangan nangis lagi.
roy ketawa2 kata "rilek zaza..berapa lama pergi ni?"
saya sangat tersipu2 jawab "sehari"
ai rasa, mesti dia nak gelak berguling2, sehari je pergi pun nangis macam ni???
teapot mencelah "zaza first time ni berpisah dengan baby dia.."

ok2, then bila naik flight, ok dah, gembira2 lalala

sampai je kl, touch down, terus call lan2
masa tu dah pukul 6 setengah
lan2 kata syaura cranky sikit tadi
lepas makan, minum susu, merengek dan terus tidur
maybe dia merajuk kot, sebab biasanya syaura tidur pukul 8 malam
ini pukul 6 petang dah tidur
ah sedih saye dengar

malam itu tidur di Mandarin Oriental KLCC
disebabkan klcc tengah sale, jadi walaupun dah pukul 9 malam, terpaksaaa shopping sekejap
hotel betul2 sebelah klcc kok

esok paginya, checkout pukul 7 pagi, pergi meeting di klcc, then jalan kaki dari klcc ke schlumberger untuk meeting tengahari. sangat panas terik. sapaaaa yang kata dekat je jalan kaki ni.

meeting habis pukul 2 petang.
pagi tadi saya sempat pam susu, tumpang pam dekat filing room diorang. haha. mother's room kat tingkat lain, malas nak pergi. tumpang peti ais jugak. sebab saya dah check out.
pukul 3 petang pam lagi dan terus ready2 nak pergi klia
tiba2 mendapati botol susu dah habis. macam mana ai nak pam susu malam nanti before naik flight kok.
terus turun bawah ke isetan dan terpaksa membeli sedozen botol bumblebee berharga rm34.90
itu aje paling murah
sapaa la kaya sangat ni shopping botol banyak2. mengang betul bawak botol susu tak cukup, bangkrap la ai macam ni.
dahla mengangkut je beg baju trolley tu ke sana sini.

sampai klia, baru perasan bahawa kenapalah tak beli milk container yang plastik tu je. jimat space lagi. jadi botol susu ni nak sterilize kat mana ye kat klia???

hoh ai tak pernah jumpa orang yang begitu clumsy seperti diri sendiri ni.
jadi terpaksa mintak air panas mendidih di kedai minuman untuk sterilize botol

sambil makan makanan ini yang sangat sedappp
























pukul 8.40 malam, bertolak balik miri
sebelum tu sempat mengepam di surau klia
memang sangatlah penat gila seharian meeting, malam fly, oh i hate flying

hmm disebabkan syaura sangat suka kartun Dibo The Gift Dragon
saya cari la patung Dibo di KLCC masa saya sampai malam sebelumnya
Jme kata ada jual kat sana
tapi malangnya Dibo dah habis, jadi beli Bunny aje, lan2 suka Bunny
jadi, sampai je rumah dah pukul 12 tengah malam, tengok2 syaura dah tidur
lan2 terus selongkar beg sebab nak carik Bunny. tengokkk sapa yang lebih2, syaura rilek je tak cari mainan pun
tapi tak jumpa Bunny dalam beg
rupanyaaaa tertinggal satu beg kat airporttttt
inilah akibatnya
pergi KL satu beg, tiba2 balik jadi 2 beg, akibatnya terlupa ambik lagi satu beg dekat conveyor
nasib baik orang MAS tolong simpan
esoknya lepas balik kerja terus ambik beg di airport dan tadaaa Bunny for you, syaura
for being so good when mama's not around, heheh


















































yang penting, susu saya selamat je duduk dalam cooler bag Mum's Little One, dari pukul 4 petang sampai 12 tengah malam. 8 jam jugak tu
ok with the help of Techni Ice..

11 comments:

f a i z a h 's said...

Aaaa... entri yg best! siap mention nama aisya nafisa...hihi... eceli bkn nenek aisya nafisa tau tp toknek dia (nenek saye) masih kuat walaupn da 70++ leh je nk angkut g memana kalu kena outstation... haha! berdebarnya kalu kena tinggalkan si kecik kn... xdpt byg den! xpnh lg tido tanpa aisya disisi...huhhuh... sonoknya tgk zaza pump susu mas outstation smpai xcukup botol..besnyerk!

f a i z a h 's said...

eh da minum air kelapa ke?? org ckp kena patang slama 1-2thn air kelapa...huhuhuh...xberani minum pn lg...

Hida Naza said...

saya masak bubur during weekend. letak dalam bekas2 kecik. bila nak bagi Najah makan, panas kan je. (-:

[Zaza Azlan] said...

Faizah: hehe sebenarnya underestimate botol yang kena bawak. Tu la kerja saya ni banyak outstation la pulak. Ni yang rasa nak jadi WAHM ni. Hehe.
Yeke air kelapa xleh minum? Nape ek? Saye balun je

Kak hidayah: masak weekend tu untuk the whole week? Ok ke kak?

Hida Naza said...

setakat ni ok je..puree pun buat sekali. tapi space fridge tu memang penuh lah. dengan ebm, dengan puree, bubur, lauk si abang lagi. sebab Harith akan terus mintak makan sebaik je masuk rumah balik dari nursery.
tapi semua tu kena masuk fridge space beku. bukan kat bawah tu.

beluncas said...

uuu..sedey..las two week pun i pegi klcc, kt parkson tu dibo da abes. terpaksa belikan elo je (belikan bunny nnt sedey plak icad pinky2,hehe).

oh aku pun baru nk ckp td za..masak bubur tu sekali byk je tuk stok seminggu ke...3-4 ari ke..pashtu divide dalam bekas kecik2 sperti tupperware 'lock & lock' ke...then buh atas esbok atas.

p/s. nasehat org pandai..aku sendiri malas masak bubur icad, blend2 nasik je, wahaha

f a i z a h 's said...

kerna air kelapa sgt sejuk cam laksa, jambu batu... depends kot...ehe :)

~lalala~ said...

eh, adri aaaa! brapa dh umur dia? makin hari makin mcm tpot dh aku tgk. keke

[Zaza Azlan] said...

kak hidayah n jme: snanya bagi EBM beku tu pun rasa bersalah sebab tak fresh, jadi takpela, sementara saya memang rajin ni, hari2 buat bubur. hehe

ala, kalau ada jumpa patung dibo kat mana2 bagitau okay..belila bunny kat icad, nanti boleh join main dengan syaura

faizah: saya minum je..hehe..memang langsung tak pantang ape sekarang ni

intan: adri dah 2 tahun dah..cepat je dia besar. a'a muka sebijik tpot..

Cery said...

wahh..bestnyer syaua dapat bunny.... sedihkan pisah jauh2 dari baby... akak dulu kalo travel ke kl ke mana sajer mmg bwk faiz travel....nasib baik ada mak mertua kat kl..kalo dak sure nangis tak berlagu...kuatkan semangat dear.. camtulah jadi working mum... kene sacrifice a lot.... huhuhuhu

Zaza Azlan said...

akak bawk faiz pergi mana saja?? wahh bestnya ada mak mertua kat kl..senang kan..tak payah susah2 sedih macam saya haha