Sunday, June 27, 2010

cerita tentang 6 jun 2010 lagi


cerita ini dah lama, lebih kurang 2 minggu lepas
tapi saye tetap nak tulis dalam blog
supaya bila dah tua nanti boleh ketawa2 bila ingat balik

tentulah peristiwa pada 6 jun 2010 - our wedding anniversary
flight ke miri pukul 3 petang, tapi pukul 12 kitorang masih berparti2 lagi di rembau
so sampai LCCT adalah sempat2 je, pukul 2 petang ok
berlari2 saya dukung syaura pergi kaunter check in, walaupun dia tengah tidur dalam kereta masa tu
sangat cuakk ok terlepas flight, sebab harga tiket kali ni RM2500 ok!! kalau terlepas memang saya nanges forever

bila dah lega2 selamat check in, intan pun datang..yeahhhhh
masa tu lagi seminggu je dia nak bertunang dengan certain someone dia tu
padahal kitorang dah lama saspek adelah padel..keh3

congrates tan2 and del2...

intan, masih huha2 seperti dulu
sama macam masa saya first jumpa dia waktu hari pertama di UTP
jiran depan bilik
oh kenangan sungguh

dunia ni sangat kecik kan tan2
dulu kita jiran depan bilik
sekarang ko tunang dengan roomate lan2 kat utp dulu

oh baru perasan, apsal ko tak datang wedding aku haaa

and auntie intan bagi syaura hadiah ini~

saye pulak rasa nak melompat2 tengok paperbag PONEY tu
sebab selama ni masuk kedai cuma mampu tengok2 je, MAHAL OK
BEST GILAAA DAPAT SWEATER DENGAN KNITTED HAT!!! [perlu ke capital letter]
sebab saya memang sangat2 suka knitted2 things, kalau pergi Yik Fong kat ipoh nun, ada satu kedai jual barang knitted yang saye sangat suka
and memang saye tengah mencari2 sweater untuk syaura ok, selama ni tak jumpa size kecik untuk rebit kecik tu
fuh nasib baik ai tak beli yang besar tuh haritu
tq auntie intan, sob2, maknye pulak yang over excited

then, setelah gediks2 amik2 gambar, muah2 kat mak, amai, ina, mimi, abah [sedihhhhhh..dah seminggu duduk ipoh jalan2, akhirnye berpisah..sob2 rindu dah..] weols pun masuk balai berlepas
tiba2!!! syaura yak2!! padahal masa tu dah keluar announcement kena naik plane dah
saya pun berlari2 pergi toilet setelkan syaura
nasib baik ramai orang queue
punya la banyak dia yak2 sampai kena kat seluar
anddddddddd saya lupa bawak seluar spareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!

akhirnya syaura naik plane pakai baju dengan pampers saja, tak pakai seluar T_T

ai dengan lan2 buat2 muke professional harap2 orang ingat syaura pakai romper

then, bila plane start engine, syaura tiba2 merengek
bila stewardess buat announcement je, dia terus meraung
meraung, bukan setakat menangis
dari volume 1 ke volume 10

tapi saye try rilek2, tenangkan diri, sebab kalau saya panik, lagi lah baby panik kan
kan ada 6th sense gitu
tapi syaura tak henti2 nanges
nanges macam baru lahir
mulut nganga besar gila
air mata meleleh2
ai rasa satu kapal terbang tengok ai

puasla pujuk, bagi cucu, pacifier, dukung2, baring, semua dia tak mau

tiba2 announcement habis, and tiba2 syaura burp
then dia berhenti nangis dan diam

kemudian tanya, 'aaaa...aaaa..aaaaaa?' sambil angkat2 kening

serius, saya dengan lan2 macam nak tergolek
wakakakkaka kitorang sangat gelak gila2 punya gelak
hampehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

so what's with the tantrum just now????

lepastu dia buat macam biasa je 'aaa..aaa..aaa gugugugugu aooo oooo'

fuhh..legaaa..
ok tak kisahla

then ada announcement lagi
and dia meraung lagi T_T

saya jeling lan2 dan kata 'lepas ni takmau pergi jalan2 lagi!'
of course lan2 akan tersenyum2 dan kata 'ok~~~'
[sebab dia memang suka duduk rumah je, ai yang asyik gedik nak melancong]

sepanjang kakak stewardess tu buat announcement, sepanjang tu la syaura meraung

bilaa nak habis announceee
syaura berhenti nangis lagi bila habis announcement and bila saye hampir2 je bersumpah takmau naik kapal terbang lagi

and.. bila saya angkat kepala tengok depan, ada someone depan seat lan2 sedang jeling saya dengan mata yang tajam
then dia toleh depan balik dan sambung tidur, as in baby saya mengacau dia tidur lah kan
rasa nak sepak je orang itu
adekah dia tak pernah ada anak?
ingat saya biar je ke anak saya menangis?
kalau rasa nak aman damai naik kapal terbang, sila naik MAS business class
tak pun naik jet sendiri
nak lagi senyap, sila tidur dalam keranda

huh, habis dah marah

after 2 hours, kitorang pun sampai di miri..
bila kapal landing, syaura meraung lagi..

sangat sedih dan kesian tengok dia nangis macam tu
macam kena dera

puas saya peluk2, tapi dia taknak berhenti nangis
berdebar2 sangat dada saya
bila dah turun kapal baru dia senyap..alhamdulillah..
and bila naik teksi nak balik rumah, dia tidur dengan nyenyaknya
saya pun tak tahu, apa yang dia takut sangat
sebab walaupun umur dia baru 3 bulan, dia dah naik flight 6 kali dah
selama ni ok je, ni first time saya tengok dia menangis macam ni sekali..

mak saya kata, syaura dah besar, dia dah faham..
so dia ketakutan kot dengar bunyi enjin bising or suara pramugari kat speaker tu..
wallahua'alam

yang penting, baru saya sedar yang syaura ni sangat kecik untuk dibawa melancong sana sini
serius, umur dia baru 3 bulan kot

and as a consequence, kitorang telah batalkan segala plan pelancongan. konon2 nak bawak syaura gi disneyland la kan haha hampeh
balik raya je sudah!
the end

4 comments:

~lalala~ said...

ha ha. bagos2. ko tak tau ke zaza, aku bole baca fikiran ko. btw, aku sgt geli dgn panggilan del2 tu. haha. oh, rasa besh ko rasa besh ngn hadiah aku~ keke. aku tak to pulak Poney neh jenama yg diidam2kn ko. keke

oooo... patut la die masam je mase aku jumpe die, rupenye die tgh konsentrat nk yak2. kekeke

[Zaza Azlan] said...

ah, ingatkan nama manja ko pada padel ialah del2?

syaura akan sangat malas nak layan orang kalau dia ngantuk

kunaz said...

alaa bestnye hadiah auntie tan2 dgn uncle del2 (haha saje nk suh intan muntah) weh intan, ble ko nk gi lcct lg? aku nk bwk irfan jumpe ko kt sana. haha! btw hebatnye syaura dh 6 kali nek flight! irfan raya haji nnt br stat naik. huhu...

[Zaza Azlan] said...

erk..tak hebat pun naik flight banyak kali..ni sebab balik pantang la, atoknenek rindu cucu la..gitu..

hmm aku saspices la tan2 dah sangat terer bab2 barang baby nih. ehemm