Tuesday, March 16, 2010

ibu yang obsess

today syaura is 6 days old ^_^
ini lah pagi pertama yang saya dapat rasa rilex banyak

syaura azlan - baby yang sangat baik..tak pernah merengek kalau takde hal
dia cuma merengek kalau lapar susu

itulah masalahnya
for the 1st 5 days, my milk adelah tak cukup
rasanya 24 jam saye berkepit dengan dia je nak susukan dia
muka dah macam zombie, dengan mata bengkak segala
alhamdulillah today millk flow dah ok, so syaura adelah sangat tido dengan nyenyak..

and then

ada tak ibu yang obsess macam saye?

for the past 5 days, saya betul2 terlupa yang budak kecik memanglah suka nanges
lapar nanges, tak selesa nanges

tapi kalau saye tengok syaura nanges
saye sangat sedih
kadang2 dengan saye sekali nanges
saye takut dia sakit or ada ape2
saye sanggup buat apa je asalkan dia tak nanges
tak kisahla position badan saye tak ergonimic time menyusu, asalkan syaura selesa

masa kat hospital, kadang2 syaura duduk kat nursery
sebab pernah ada sekali nurse masuk bilik saya, masa tu hari kedua bersalin kot
dia tengok saya pegang syaura 3 jam non stop
saya tak berani nak letak syaura di baby cot sebab takut dia nanges
lagipun saye tak sedar saye telah hold dia selama itu sambil tengok je muka dia =)
sangat bahagia tengok muka comel tembam dia tidur..
nurse terus suruh saya rehat, biar syaura duduk di nursery diorang jaga

tapi tidur saya pun tak aman jugak =p
dengar je baby nangis, saya suruh lan2 jenguk nursery, adekah itu syaura
tapi every time lan2 balik bilik inform syaura tengah rilek je tidoo
baby lain yang nangis..ehe...

hari-hari lan2 slow talk dengan saya..suruh saya sabar and rileks =)

masa first day syaura lahir, bila dia nangis or merengek, air mata dia mengalir
muka sangat2 sedih
lan2 kata 'tau dah ikot perangai sapa' =p
hehe drama queen sungguh
selalunya baby melalak macam mana pun takde keluar air mata kot

nasib baik nenek dia dah datang dari johor on saturday
kalau tak, mau meroyan saye sorang diri dengan lan2 je haha

semalam
ada 2 tanda gigitan nyamuk kat muka dia
saye rasa macam nak bakar je rumah sebelah sebab tak tebang semak, so sangat banyak nyamuk walaupun kitorang dah pakai ubat nyamuk

ada semut kecik sekor atas tilam tadi pagi
saye jeling semut tu tajam2 sambil dalam hati menyumpaah 'berani ko nak gigit anak aku???'

tapi lan2 pun sama hahaha
malam tadi syaura tidur pukul 9
tidur kat ruang tamu, mak saye jaga
so lan2 suruh saya tidur jugak tunggu syaura bangun..
pukul 12 malam saye terjaga, syaura tidur lagi
sampai pukul 2 pagi, saye dengan lan2 tido terjaga2 every few minutes
gilir2 pergi ruang tamu, nak tengok syaura bangun ke tak, ok ke tak [padehal nenek dia ada je tidur sebelah dia]
last2 pukul 2 pagi tu, lan2 angkat syaura untuk tidur dalam bilik
haha omak abah eh yang tak senang tidur
dia rilekkkk je pukul 4 pagi baru bangun nak susu =)

syaura tengah tidur time saye type entry ini
setiap satu sentence, saye akan toleh tengok dia
takut dia terjaga, tak selesa, nyamuk gigit, semut kacau, sejuk, tedi bear tindih, selimut tertutup muka, syaura berguling2 [hoi budak umur 5 hari mana boleh guling2]

i worry too much kan

macam ni eh perasaan seorang ibu?

nanti akan upload gambar
adelah tak sempat nak transfer dari kamera

pengalaman bersalin?
masih trauma, so jangan harap nak tulis dalam mase terdekat hahaha
oh bukanlah scary sangat
cuma saye adelah orang yang langsung tak tahan sakit =)

10 comments:

ANIEMZ said...

akak.. nanti tulis pengalaman bersalin ek.. akak bersalin normal ke C-sec? syaura berapa kilo mase lahir? bes nye kak dengar akak cite.. tak sabar nak tunggu baby ni lahir gak.. huhu.. tapi lambat lagi.. bulan 9..

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

finally kan kak :D! ohhh, obses sgt la normal bg ibu2 br mcm kite nehs ;p mau xnye, duk kendong die 9bln lbh.hee.die tdo pun kite bkn ble tdo kan.sy hr 2 pun ms nurse mandikn adam kt spital sy nanges sbb die nanges xbenti (adam tkt mandi okeh ;p) pastu nurse kt spital suh sy jgn tgk die mndikn baby n p rilex kt lua.die kate die tkt sy skt jantung tgk ank nanges ;p haha!nurse kt ade kes mak skt jantung sbb kesian tgk baby.nway, congratulations :D! selamat mjd ibu n slamt bpantang :D!

~lalala~ said...

ouhs. nnt mau g soping mende cute miut utk syaura la. sile drop alamat anda utk delivery. sekian, time kasey.

kunaz said...

hihi... za time epidural masih ada adalah amat cergas bergosip psl pengalaman bersalin. mlm tue dtg lg epidural dh abes lembik cam bubur nasik.hihi...

za, brg syaura dh ade cume lom smpt gi umah ko lg ni. sabo yer syaura.

[zaza] said...

Aniemz: Ok, nanti akan tulis pengalaman bersalin..nanti ok!! maybe hari ahad nanti ke. sangat tensen berurut nih!

Faeeza: Oh..leganya..faeeza pun rasa macam tu eh..ingatkan kite je yang saiko..hehe. kat hospital kite tak tengok pun syaura mandi. sebab saspen. nasib baik tak tengok =p tapi baby mula2 memang takut air kan. sekarang rilek je dia mandi haha. bestnya faeeza dah abes berpantang dah..

intan: wahhh bestnya auntie tan2 nak bagi hadiah kat syaura la =p aa malunya..

kunaz: tu lah kan. ko datang visit time aku baru 3 jam bersalin kot. selamba je bergosip kan hahaha. lepas tu baru tau langit tu tinggi ke rendah =p
baram shutdown eh sekarang? lan2 macam kena pegi offshore weekend ni and weekend depan. tekanan gue. nanti datangla melawat bila bau2 jamu dah takde kat rumah aku. sekarang sangat horror!

kunaz said...

ha'a baram shutdown stat 20hb ni sminggu. parents ko dh xde ke by that time? kalo xde lehla aku jd mak bidan sementara ko. haha cam tere je.

beluncas said...

hehe,senyum2 aku baca pengalaman ko. betul za, camtu la prasaan ibu, especially awal2 nih.

aku dulu, bila icad tak nangis tido diam je, sekejap2 terjaga, takut dia tergolek sket terkena bantal nanti lemas, takut aku tido ganas terempap dia, takut dia tiber2 pucat x bernapas (sudden death syndrome).

masa nak susukan badan, kalau aku selesa tapi dia tak, same la...bongkok2 pun bagi, tak kesah pun sakit blakang ke ape ke.

nyamuk kalau gigit memang rasa nak bunuh nyamuk tuh dengan kuasa kame-kame ha (dragon ball).

nasir smpai cakap kat aku, "jangan la jadik over protective sgt". T_T.

tapi takper..nanti lame2 ok je. skrg ko memang senang nak nangis, sebab hormon lom stabil.

eh tapi ebatnyer syaura lahir2 da ade air mata. icad dulu seminggu dua camtu, x de air mata ngalir2 lg. aku bace pun. air mata baby memang lambat sket developed.

aaaa..rindu la kat ko. nanti da bleh melawat bagitau kay.

[zaza] said...

kunaz: parents aku and in law ada gilir2 jaga..nanti pas diorang alik, aku fly johor~ wehuuu~~
tapi lan2 gi offshore je la manjang kang..

jamie: yeahhh samaaaa!!~ tapi dah lama2 ok kan ^_^
rindu ko jugak..nanti datang keh..baby icad mesti sudah besar time tuh..dah sebulan lebih tak jumpe dia. muah2 dia skett.

~lalala~ said...

zaza! ko fly johor? bile? nk melawat~~

[zaza] said...

tan2!~ aku fly 1 april karang..balik miyi balik on the 15th..2 minggu je. wahh bakal pengantin nak melawat~~~~~ yeahhh