Monday, March 8, 2010

of cloth diaper

ni zaman bila punya entry ntah
lupa nak publish

anyway,
saye dah beli 5 cloth diapers from this website
brand coolababy and babyland
ada banyak lagi brand, but these 2 are the cheapest but still meets the function
after few research and based on other people's testimonial, babyland is better than coolababy
sebab ada few people claims that coolababy ni, kalau tak betul2 pakaikan kat baby, boleh bocor la
others claims tak pernah experiance leakage with coolababy
tapi i bought both brand, sebab coolababy ni paling banyak orang guna
acara menyelongkar almari baby utk bacuh sume baju2 kecit and cloth diaper dia

saye memang nak guna cloth diapers (CD) instead of disposable diapers@pampers
ala kite dulu2 pun pakai cloth diaper what..yang pin guna pin itik, lepastu pakai cawat plastik tuh
tapi sekarang punya lagi moden la

after calculate2, guna CD lagi murahhh daripada guna pampers [haha kedekut di situ]
okla
for easy comparison, CD is a once-off purchase while pampers of course tiap2 bulan kena beli
CD boleh guna banyak kali, macam baju la, sampai anak ko dah lima pun boleh asalkan benda tu tak koyak/rosak

usually babies pakai until 3 years [kan baby xpakai diaper lagi after 3 years]
sehari tukar diaper 5 kali
nak basuh tunggu kering bla3, kena la ada at most 15 CD

15 cloth diapers for 3 years, worth RM 430 gitu
bayangkan 3 tahun pakai pampers
sebulan rm90
setahun rm1080
3 tahun rm3240
haha lu pikirla sendiri

2nd reason for CD usage adalah baby will insyaAllah tak kena rashes sebab material CD adelah cloth saja
3rd reason - it's environmental friendly
tak perlu buang2 macam pampers
masuk je dalam washing machine
ok tu tipu haha

camni la cara guna cloth diaper:
1) masukkan insert ke dalam cloth diaper [analogy: insert ni macam lampin kain kite dulu. cloth diaper adalah macam cawat plastik yang kite pakai lepas pakai lampin sebab nak elak bocor]
2) letak nappy liner as lapisan atas sekali - supaya kalau yak2, boleh terus buang/flush to toilet je nappy liner ni. takdela mengotorkan cloth diaper sangat.
3) pakai kan la kat baby..

cara basuh:
1) selepas baby uh2/yak2, bukakla cloth diaper dia, cebok2, lepas tu ganti dengan cloth diaper baru..
2) buang nappy liner ke tong sampah/flush dalam toilet [kalau guna flushable nappy liner]
3) bilas2 cloth diaper yang dah digunakan tu kat bawah paip
4) rendam dalam baldi dengan sabun sikit
5) basuh la dalam washing machine [sila jangan campur baju2 lain]
6) sidai
7) tamat

senangggg [haha teori senang la. saspen ni bila bab betul2. tu yang saya beli 5 je dulu. try test.]
tapi bab yang leceh sikit ialah kalau nak guna cloth diaper time travel
kena simpan cloth diaper tu dalam wet bag/plastik
dah sampai rumah baru buleh basuh
and..kalau hantar baby ke baby sitter..kena train babysitter, macam mana nak guna
takpelah, try dulu la kan

so masa mula2 beli
to ensure cloth diaper ni betul2 buleh menyerap and tak bocor
kite kenalah basuh dia 3-4 kali
macam towel jugakla kan, makin banyak basuh, makin menyerap

saye dah berjaya basuh 3 kali setakat ni

bila tengok2 baju2 kecit tersidai kat ampaian
saye fikir, haihh bila la budak kecik ni nak sampai ni ^_^


6 comments:

Kak Yanti said...

akak dah guna CD ni..akak pakai brand lunatots..terasa jimat sangat..huhu...tapi bila dia yak yak...adoiiiiiiii...hehehe...5 tu estimation jek...itu pun kalu dia wee wee jek..kalu dia yak yak??huhuhu

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

coolababy ok kak zaza ;)

[zaza] said...

kak yanti.. lunatots mahal...hehe berangan jugak nak beli nanti..

faeeza: adam pakai CD jugak? fully pakai? ok eh coolababy takde bocor2 ek..

kunaz said...

haha! bagos ko wat tutorial. aku x smpt study lg part ni. macey2. aku pn bli 5 pcs jek dulu. test power. test power aku actually geli ke x nk mencuci shit anak aku. haha!

azila said...

salam... za. u x kenal i... ila... from selangor... baca entry u seronok gak... cd mmg bagus my baby farhan pun dh fully cd.. ila pakai coolababy.. mmg x penah bocor. kalu nk elak bocor make sure bila pakai kat baby ngam2 ngan dia yer ukuran peha.. ketat sikit pun x pe dia x tinggal kesan mcm dd... so good luck wif ur cd..ok..

[zaza] said...

kunaz: hihi..kalau pakai pampers pun ko kena cuci hapa kat montot dia =p pakai CD ni, shit tak melekat sebab dia melekat kat nappy liner. ko buang je nappy liner tu..

azila: salam..oh your baby pakai CD full time eh? bagus2..baby saye belum lagi sebab dia kecit sangat lagi. haritu try pakaikan sekali, lepas tu kaki dia jadi terkangkang sebab CD tu besar sket hahaha..wahh ok la tu coolababy tak pernah bocor..kalau tak, saspen la saye. a'ah material dia macam fleece kan, takde kesan kalau ketat pun. kalau pampers, boleh kena rashes dah..