Wednesday, August 18, 2010

ai trauma berpantang tau

masa cuti sekolah bulan 6 haritu mak saya datang
sebab rindu ya hamat kat cucu sulung seorang, sanggup tinggalkan abah ai 2 minggu sebab nak datang miri =p

so mak duduk kat bilik tingkat bawah rumah saya
satu hari, saya tumpang guna toilet bilik bawah

bila guna toilet tu, tiba2 perasaan trauma itu datang balik
trauma ok, bukan trauma sebab bersalin, tapi trauma sebab berpantang ish2
sebab masa saya bersalin, saya guna full epidural, so 6 jam after bersalin baru hilang kesan epidural tu
bila hilang je epidural, nurse suruh bangun dan jalan pergi toilet untuk tukar pad
so adalah rasa pedih2 sikit ok
waa ngerinya bila ingat balik

so bila balik rumah, of course saya berpantang and duduk kat bilik tingkat bawah tu
setiap hari pun ketakutan nak pergi toilet
sebab still akan rasa pedih2 tu, up until hari ke 15 kot
bila fikir balik, pedih sikit2 je, bukan sakit pun, tapi saye kan saiko, tak tahan sakit, ciss
so sehari saya pergi toilet 3 kali je ok, sanggup tahan ok
masa tu doa banyak2 supaya tak kena batu karang =p
hadoilaa..

lagi satu sebab kenapa saya trauma berpantang adalah sebab saya ambik makcik tukang urut yang supertraditional
makcik ni part urut best la
tapi dia punya pantang ialah saya hanya boleh mandi sekali sehari selama 15 hari
itu pun dia yang mandikan
yang tak tahan, lepas mandi dan berurut, dia akan sapu perut saya dengan ramuan kunyit campur ape tah
lepastu balut dengan daun mengkudu yang dilayurkan kat api
lepas tu pakai bengkung tradisional yang sangat ketat kat dunia supaya perut jadi kempis dan ramuan2 tu tak terkeluar
bau daun mengkudu and kunyit tu..fuhh sampai sekarang teringat2 betapa kuatnya. sangat tengik, hangit, hampeh dan yang sewaktu dengannya

so 24 jam ye saya pakai set bengkung bersama ramuan tu selama 6 hari
sepatutnya 8 hari
tapi masuk je hari keenam, saya pecat makcik tu hoho hover gila ko ingat ko bos?
tak2, saya cakap elok2 saya takmau berurut dah =p
sebab saya dah tak tahan
gatal sangat2 kat tempat yang dia sapu ramuan tu [kat sekeliling perut]
rasa macam kerengga merayap2 kat perut and belakang lepastu kerengga tu gigit2
of course la kan, kunyit memang tujuannya untuk mengecutkan
so bila perut muncit mula mengecut disebabkan nyunyit, adalah giler gatal
gatal sangat sangat sangat sangat [taktau dah nak describe macam mana]
sampai menangis2 saya tahan, nak garu tak boleh
tu yang tak sampai 8 hari je dah pecat makcik =p

lepastu disebabkan effect epidural tu jugak kot
badan sangat la lenguh2, mengeliat sana sini pun still lenguh
lenguh yang sangat sangat sangat sangat rasa macam nak smackdown supaya hilang lenguh
setengah2 orang takkan dapat simptom ni, tapi saya dapat..huhu

lepastu sebab ape saya sangat tertekan masa pantang ialah sebab kebetulan, platform yang lan2 jaga tu tengah major shutdown masa saya baru lepas deliver syaura
so lan2 kena pergi offshore setiap hari, sejak hari kelima saya bersalin
diulangi setiap hari termasuk sabtu ahad
sepatutnya tidur kat platform, tapi sebab saya baru deliver, lan2 tak sanggup nak tinggalkan saya, so lan2 akan ulang alik setiap hari ke platform
setiap pagi bangun pukul 4.30 pagi bersiap sebab bot bertolak pukul 6 pagi dari wharf
naik bot sejam setengah baru sampai platform
then sampai rumah selalunya pukul 10 malam dan sangat2 penat
so saya dapat jumpa lan2 sekejap sangat2 sebelum dia tidur, penat ok, esok nak bangun awal lagi
sangat tertekan
sampai satu hari ahad tu, dia mintak untuk tak pergi platform, so tpot terpaksa ganti dia sebab masa tu saya dah tengah depress sangat2
walaupun masa tu family mertua saya ada kat miri jaga saya, tapi saya still sangat perlukan husband saya ok

eh abah mertua ai baca tak blog ni hehehe ina jangan bagitau abah ok malu ai

so itu saja la cerita berpantang ai yang tak besh
lepastu rasa pelik, asal orang lain berpantang rilek je gembira2 tulis blog siap lumur minyak gamat satu badan?
lepastu macam faeeza boleh pulak terus bercita2 nak anak kedua wahahaha

hmm nanti bila saya pergi lagi toilet tu dan tak teringat dah kisah2 time pantang tu, mungkin itulah masanya untuk saya berfikir untuk dapatkan anak kedua kot =p
ini..13 march. ohh hari ketiga lepas deliver. eh asal hepi ngat. oo sebab member2 dari bintulu datang melawat ai~

hoho masa lahir sebijik muka papa

ini dah hari ke 25 rasanya. si sepet. kalau mata sepet ke atas ialah tanda tido nyenyak.

syaura sangat banyak gambar kelakar dan dia memang kelakar pun, sangat banyak expression muka. no wonder tok induk kata dia ni penggelak orangnya karang

sangat manja dengan tok mama time pantang. dengan ai tak begitu pun tau masa tu. jelesssss..
ini sedang mengadu ape tah. bukan nangis pun. tunjuk muka cebik je. lepas kena pujuk olololo terus ok. cis.

just before bercukur iaitu hari ke 30

after cukur. mungkin sangat mengang rambut dah tade

jadi terpaksa pakai headband supaya ai tak menyampah bila orang tanya ni baby laki ke pempuan. macam HELOO DAH TENTU PAKAI PINK BUNGA SEGALA OPKOS LA BABY GIRL. Hoho ibu berpantang yang emo.
ini ialah on the way nak cucuk2 umur sebulan

9 comments:

f a i z a h 's said...

ngahaha...sy pn pengalaman berpantang yg xbes...adoila... byk jgk nanges... siap gadoh dgn nenek sndiri lg kerna slalu menculik aisya dari sy... huh~ :D mmg emo la time2 pantang...sama la cam zaza, stiap kali gna toilet tmpat sy berpantang,sgala kenangan n kesakitan akn berkunjung tiba... waduh...xsanggup nk ingat da...

ANIEMZ said...

kalu baby boy pas cukur rambut pakai headband jugak tableh ke? wakakaka.. cam ngeri jugak eh pengalamn akak dlm pantang.. waaaa, takut2.. takut takleh tahan..

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

sy sgt sukeeeeeee bpantang :D!!!ulang, SUKEEE!! best tauuu di layan n di urut! mule2 skt la kene urut, baik punye makcik tu tarik urat2 simpul shingga lurus! tp pastu sgt sedap hingga lena di buai mimpi :D

mama sy pun sapu gak mende tah kat perut yg ade asam limau n kapur tu.bestttt sejukkk!!n plg best bile dpt mandi air daun2 n serai mangiiii~~~ sebut psl toilet,sy lg horor sbb xle pipish sdr lps bsalin.tp happy sbb nk g toilet mama pimpin.sooo hapyyyy! dats y nk ank keduaaaaa :D!

[Zaza Azlan] said...

tengok2. memang faeeza sangat suke berpantang. jadi aniem sila ikut akak ni ye. eh baru perasan kite 3 orang adelah nama sama ye. faezah, faizah and faeeza hahaha.

oo ye faeeza cepatla dapat baby no 2. hehe. amin.

[Zaza Azlan] said...

faizah, awak punya threshold limit untuk kesakitan sama dengan saya kot. sebab tu trauma berpantang. ahaha. macam saye, period pain tiap bulan confirm makan painkiller. tapi lepas kawen tak sakit sangat dah la nape tah.

aniem, jangan takut. setakat ni akak rasa akak dengan kak faizah je yang trauma berpantang. hehe. orang lain semua bergumbira lalala. cis2. eh aniem nak pakaikan baby boy aniem dengan headband ke? meh pinjam syaura punye keh3

~lalala~ said...

bagos2. ini merupakan alasan yg kukuh utk aku tak de baby lagi after kahwin~ yeay~

f a i z a h 's said...

ngahahaha :D 3org faeza tp ejaan yg berlainan.. hihi :D faeeza mmg enjoy je die ek...besla gitu...thn depan baby adam da ada adik kot... :D eh sy pn kalu kna period pain yg horror tuh mmg mkn painkiller....huhuhuh...jns xthn skt jgk kot...hu

iman said...

ok tlambat utk post ni..tp nk jugak...hahaha comell gileee syaura...hahaha. i laikee

[Zaza Azlan] said...

intan: heyyy jangan2, jangan takot. tak2..berpantang tu adelah sangattt beshhhh T_T

faizah: haha sama la kita =p ish2

iman: i likeeee oso~ tq2..