Sunday, August 8, 2010

hari jumaat yang taknak diingati

oo akhirnya berakhirlah hari yang tidak dinanti-nantikan lagi mengerikan
ini berkaitan dengan entry sebelum ini
snanye saya kena organize sebuah workshop bersama seorang lagi kawan office
workshop itu bukan workshop biasa
dia punya aktiviti, saya dengan kawan saya ni brainstorm sendiri, dengan pertolongan tambahan dari kawan2 office yang lain
saya dengan dia kena jadi lead facilitator
participants pula dari engineer hinggalah ke manager
dan tajuk workshop pula lebih kurang macam ni lah
'sila datang ke workshop ini kerana saya akan menolong anda menyelesaikan masalah anda'
ok2 tipu, snanye tajuk mestilah formal, tapi maksudnya lebih kurang gitu lah

ibarat macam, saya seorang budak tingkatan 1
organize satu workshop di mana participant adalah guru2 dan pengetua2
saya kena mengajar diorang bagaimana mahu debottleneck dan improve markah2 ujian budak2 sekolah tu
gilo...

kenapa ai masuk department ini..wai...waiiiiiii

saya nak duduk rumah diam2 je boleh tak, jaga syauraaaa

ingat senang ke jadi facilitator
adalah lain dari membentangkan paper
kalau present paper, ko dok bercakap sorang2 je kat depan baca slide
kalau jadi facilitator, slide adalah sangat minimum, ko kena interact dengan participant dan bersedia untuk ditembak dengan soalan bertalu2 dimana kalau tak reti jawab pun, kena buat2 pandai jawab
jika tidak, akan ada orang2 kerek sound begini 'hoh what's the use of attending this workshop, even the facilitator cannot answer our questions, then how can she assist us?'

jadi workshop ini dah membuatkan saya balik kerja pukul 11 malam hari khamis lepas hanya untuk preparation
lan2 jaga syaura, tidurkan syaura
saya balik sangat rinduuuuu..terus kejut dia, dukung2 muah2 tanya rindu mama tak bla3 walaupun dia muka sangat mamai, lagi bertanya, 'ta?'
oo 'dia' itu adalah syaura ye, bukan lan2 muahahha
tido version senget. bila ntah belajar berpusing?

esoknya pukul 7 pagi saya dah terpacak kat training room tu nak sediakan props semua
sungguh tak cukup tido

oh takmau ingat lagi lah kejadian workshop ini
sangat memalukan
pagi je saya jadi lead facilitator kejap, bila petang menjelma, saya dah amat stuck, saya merayu2 kat bos yang baru sampai dan tak tahu hujung pangkal, 'bos, please help me to lead the session, pleaseeeeee.....' sambil buat muka shrek mintak simpati
kalau dia tak datang, memang saya nangis kat situ jugak

tekanan sungguh, lagipun ini adalah first time saya jadi facilitator..

petang tu lepas workshop, ada dry run untuk staff townhall hari isnin depan
saya kena jadi emcee
terus saya rasa senang gila jadi emcee ni, confident gila naik atas pentas setelah mengalami bahawa jadi facilitator adalah sangat dasyat susahnya

ceh exaggerate sungguh
ok2 tengok topik dan participant jugak =p
kalau bukan manager2 yang dalam workhop ini, tentulah saya tak tekanan sangat kot =p

baiklah saya memang tabik2 sungguh pada semua manusia yang bergelar facilitator di muka bumi ini
jadi jangan kutuk2 workshop orang ok, bukan senang nak conduct workshop sendiri

nasib baik kawan2 sedepartment sangat2 supportive dan membantu T_T tq~~~ i lappp yu guysss

ini bos kedua ai. sangat mongok. sedang berusaha mengeluarkan angin dari bola selepas habis workshop.
oh ye kitorang guna bola exercise ni sebagai tempat duduk so sume orang boleh have fun, tak perlu skema2 duduk kat kerusi.
tapiiii kitorang lupa nak keluarkan kerusi dari bilik. sudahnya separuh2 je yang duduk atas bola..

bos sedang buat lawak bola. tak guna punya bos.
oo bola tu kalau baling kat kepala tak sakit sangat pun. mereng saje. kalau ada bos macam ni, memang rasa nak baling dengan bola.

4 comments:

ANIEMZ said...

asal bile anim baca tajuk entri akak ni macam ala2 sin chan punye tajuk cite?? haha.. gud job akak.. akak dah wat yg terbaik dah tu.. congrates!!

Maaruf Mohamad said...

hahaha..ni la dia orang-orang yang dijumpai dalam dunia maya...dan berterusan jumpa kat alam nyata...

kak za2 & lan2 & hanimz..

hahaha

=)

kunaz said...

iskk siannye ko za kene blk kul 11 mlm. tula kan, ibu bkerjaya ni ade time yg kte xley elak mende2 cani, tp tpaksa set mind ah life akan slalu cani. btw, lawa blog ko, sama lawa dgn baju yg ko pakai time ko jadik mc aritu. haha! pehal ko blushing gle time aku puji baju ko aritu? haahhaha!

[Zaza Azlan] said...

aniem: tq so much..a'ah first time thingy will never be perfect. yang penting effort kan =p ceh2 positip.

maaruf: asal ko sangat bertenaga maen pingpong petang2 time pose hah =p

kunaz: takpe bukan selalu balik malam. kalau selalu, nangisla aku. heyy mana ada aku blushing. aku tengah nerves kottt hahaha.
anyway aku TERRRtukar template bloggg..hampeh cam nak nanges sebab tak suke kaler oyen ngat. tapi sebab bangang sangat IT so tak reti tukar balik so redha je lah