Sunday, August 29, 2010

makanan pertama seorang baby kecit bernama syaura

si cepet

akhirnya kitorang decide nak bagi caurara makan sebelum umur 6 bulan
iaitu minggu lepas, 18 August 2010 masa umur 5 bulan berapa minggu ehh, eh rupanya 5 bulan seminggu la..
sebab macam dah kelaparan sangat la saye nengok
malam2 bangun berapa kali ntah nak minum susu
lepastu opkos mak abah saya dah bising2 apsal tak bagi syaura makan lagi, kesiannnn cucu kesayangan dey ols huhuhu
kemudian sekali masuk tangan dalam mulut adalah 2-2 belah, siap bunyi "chup chap chap", macam sedap je tangan tu
babysitter saya pun cakap bahawa syaura sekali minum 5 oz dah
hoh terkejut saya dengar

dengan symptom2 di atas, memang confirm la dah kelaparan
jadi terus pergi kedai membeli blender bahagian atas je
mesin dia boleh guna mesin blender bawang saya je
almaklumla kedekut nak beli philips baby blender

jadi sebelum berumur 6 bulan, kena bagi makanan satu rasa sahaja ye
samada bubur kosong blend saja, atau puri buah saja
puri buah pun kena buat sendiri sebab yang kat kedai tu ada bahan pengawet
organ baby tak cukup develop lagi untuk proses bahan pengawet, gula dan garam itu
not until 2 years old..

dan boleh bagi 2-3 sudu sahaja setiap hari
kan baru nak try2, tak bolehla bagi semangkuk terus
terkejut perut dia karang, sakit pulak

menu ialah bubur kosong blender~
nanti bercadang nak bagi puri carrot dan buah-buahan jugak

next month baru ada lauk ok miau kecit

saya start bagi hari rabu, sebab baru beli blender hari selasa.
petang rabu gigih balik kerja awal sebab nak masak bubur
sebab saya nak rasmikan bagi makanan pertama syaura
takmau babysitter rasmikan hehehe
saya nak tengok expression muka dia, mesti lawak punya
sebab dulu masa dia umur 30 hari gitu2, abah saya pernah lalukan buah anggur kat bibir dia
so dia buat muka berkerut yang sangat lawak ok, sambil mulut "chap chap chap" rasa anggur tu, masam ke pelik, saya pun tak tahu

saspennyaaa nak bagi mamam
masa mula2 nak suap, tak sempat sampai mulut, dia dah tepis sudu
hampeh habis comot dah

kali kedua suap, lan2 pegang 2-2 tangan dia
berjaya masuk mulut
lalu "chap chap chap" buat muka berkerut pelik yang sangat lawak hahahaha

kemudiannn terus nganga2 mulut nak lagi T_T
rupanya kuat makan, genetik omak jugak
sedang bizi mamam plis

esoknya bawakkan sebekas bubur blender ke babysitter
kak nisa cerita kat saya yang syaura tersedak
sebab kak nisa baru habis suap, dia dah nganga nak lagi
rupanya cik syaura adalah tak telan bubur tu, dia simpan kat pipi T_T
saye memang saspek selama ni dia simpan susu dalam pipi sebab tu bambammmmm
penat kak nisa ajar; lepas suap, telan dulu syaura, baru mintak lagi
hahaha
misteri pipi bam2

dia memang jenis yang tak sabar bila bab makan nih
weekend lepas saya suap dia jugak
habis je satu suap, dia nangis sambil nganga2
setiap kali lepas suap dia akan nangis sambil nganga2
ai macam 'syaauraaa telan dulu makanan..'
tapi pedulikk, nangis jugak nakk mintak suap lagi, sampai mangkuk tu pun dia gigit
padahal lan2 dah pegang dia kuat2 dah hohohoho

pening ai

akhirnya bila kartun DIBO the gift dragon muncul kat tv baru dia terlupa tentang makanan

sudu tommee tippee ini akan berubah kaler kalau makanan panas

6 comments:

ANIEMZ said...

1. syaura, pi baring dalam baby cot tu.. pesal tido atas katil mama n papa.. siam mama n papa, sempit2 nanti.. keke

2. eh, syaura dh ade nick name ke? caurara.. bunyi macam, "rara, cau!" huahuhua.. muah untuk caurara..

3. kalau jadi supplier tomme tippie macam untung je.. asek akak je beli barang tomme tippie.. kah kah kah

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

caurara sgt TEMBAMMMM :D!!! geyam nk cubit pipi! ble lawan Adam nihs.hehe.

ehhh, nape accesori die bukan kaler pimk :p hakhakhak. ooo biasee akak.baby mmg sgt gelojoh ;p haha.but make sure die hbskn dlm mulut dlu br suap lain.kalo x tcedak leee ;p

happy mamam syaura :D!

Hannah Johary said...

Comelnya gambar dia yang pipi tembam tuuuuu!!! Kelakar gila dia simpan kat pipi. :D

I pun ada sudu tukar2 color ni, tapi Disney. Suka sengaja2 masukkan dalam makanan panas nak tengok color dia bertukar.

Jakun! Haha.

~lalala~ said...

LOL. simpan kt pipi. lepas neh aku nk panggil die Hamster ataupun Hamtaro.

[Zaza Azlan] said...

Aniem: syaura memang suka main2 atas katil kiterang cis2. haha akak ade 2-3 je barang tommee tippee tau..


faeeza: takde kaler pink..huk2 kaler hijau pun jadila..ah terkantoi nama manja syaura =p

hannah: tuh la pipi bamm sangat, jadi storage susu pulak tau T_T eh disney pun ada eh macam tu. i pun sangat jakun tau, saja je letak makanan panas2 hahaha. lepastu berjanggut nak tunggu sejuk. cis.

intan: lan2 kadang2 tanya syaura "syaura ni hamster ke?" hehe. ah banyaknya nickname dia. rebit kecit, miau kecit, hamster kecit.

iman said...

simpan kat pipi HAHAHA..padan pipi melayutt..tpt simpan stok mknan rupenye...hahaha