Wednesday, July 21, 2010

pengajaran kalau kena maki dengan bos

this is about one very important thing that i learnt, last month

suatu hari saya datang satu meeting - a high level management's meeting
few people make presentations

then, comes in turn, a good friend of mine
he presented somebody else's presentation pack
and it so happens that some of the data inside the pack are totally obsolete
somebody in the meeting room picked up, so he screwed up BIG time

terus kena attack, maki maki maki maki dengan berjela2, like 'to whom do you think you are presenting bla3 please have respect' bla3 etc2

semua orang diam

'is this the kind of thing that you think you should present to management?'
'no, sir'
'do you think you should do quality check next time?'
'yes, sir'
'do you understand what am i trying to convey here?'
'yes, sir'

ambik ko, memang kena maki habis-habisan sampai saya pun tak berani bergerak, padahal bukan saya yang kena maki heheh yela2 nak tunjuk effect dia sangat dasyat

serius, kalau saya yang kena, sure trauma beberapa hari

so kawan saya ni pun duduk balik setelah habis present dan berjanji akan betulkan data tu

15 minit kemudian, giliran kawan saya ni lagi sekali untuk mempersembahkan pembentangan dia pulak[hoh cubaan untuk translate yang gagal]
baiklah2
then after 15 minutes, came his turn again, this time to present his OWN presentation pack

sepanjang presentation yang kedua ni, dia buat macam takde benda berlaku
macam tak pernah kena maki langsung baru 15 minit yang lepas
sangat confident
sangat rilek
senyum2,energy level semua tinggi

habis present, dia siap kena puji2 lagi dengan semua orang, 'very good, very good' sebab projek yang dia buat tu sangat comprehensive dan bagus

saya, ternganga
sebab, saya sangat kagum, macam mana dia boleh buat rilek je macam takde ape2 berlaku, lagi boleh present dengan sangat baik sampai kena puji lagi
and nobody seems to remember what had happened 15 minutes back
dan saya dengar ade beberapa orang sebelah saya bisik2 'baguslah dia ni. you see how fast he comes back and the energy doesn't drain at all'

sampai sekarang, kalau saya tengok dia, saya akan kagum dengan attitude dia itu

ye, jika kena maki macam mana sekalipun, just accept it, do not look back
if you act like the world had reach it's end by being so demotivated, people will realize it.
and orang lain akan rasa kesian kat anda sampai bila2 'kesiannya budak ni, sedih je. patutlah, kan dia kena maki masa meeting haritu'

tapi jika kite 'comes back' dengan membuktikan bahawa kite sebenarnya hebat, orang akan percaya, dan akan ingat kita dengan kehebatan kite
benda yang malu kena maki tu akan dilupakan

kesimpulannya, kena maki takpe, jangan down
orang lain banyak lagi benda nak fikir daripada fikir pasal kite yang kena maki itu
kalau down, lagi orang ingat

be professional, bila dah habis meeting tu, habis dah la
siyes

9 comments:

~lalala~ said...

mmg die sgt superb professional lg hebat abes la. tp sometimes org yg mcm ni, die dh bese kene maki kot. die dh byk kali fall, and he is able to pick himself up no problemo. ha ha. aku slalu gak kene maki. tp aku belom cukop pro lg la. kalo kene maki dgn bos ok lg la kot sbb within the company. tp kalo kene maki dgn client, for sure ko kene maki dgn bos blk karang. so 2-in-1 maki. ha ha ha. aku dh immune dgn makian. ha ha. biase la, kicik lg, belom paham asam garam kehidupan bekerja. :P

tp yes, in working life, mmg kene be very professional. hati mesti kering! ha ha. ko kene ajar ni kat syaura! keke

chicA said...

siyesli. wao. kagum habis. bley present 2nd time dgn sgt baik pulak tuh. tabik spring.

*sy amik pengajaran..*

chicA said...
This comment has been removed by the author.
kunaz said...

sapekah lelaki best tu za? aku mau tau. huhu

[Zaza Azlan] said...

intan: superb kan? aku sangat kagum dgn org berhati kering gitu. tapi umur dia dah 30 lebih, so dah banyak experience kena maki kot. nanti umur kite 30 lebih la baru bulletproof macam tu

chica: ada lagi sorang kawan za, lagi lah. dia kata time dia present, dia pernah kena maki, kena koyak kertas proposal dia baling ke lantai. tapi dia kata, nak buat macam mana, terima je lah kena marah dengan orang tinggi2 ni wahaha. sangat penyabar.

kunaz: haha tak boleh tau =p nanti kantoi =p

Hannah Johary said...

Wow bagusnya. Rasanya tak pernah dengar kot orang macam tu.

Like me working in a service center, katakan ada 1 call, customer maki habis2an sampai I down gila. Letak telefon, belum sempat tarik nafas, phone dah ringing call lain masuk.

Tapi kena betul2 control. Kalau tak, silap2 I maki 2nd customer tu sebab rasa marah kena maki belum hilang. :P

Tekanan!

[Zaza Azlan] said...

hannah, kalau kena maki dengan orang yang tak kenal, dalam telefon pulak tu, mesti perasaan nak maki balik tu meluap2 kan? hehehe

you keje company mana eh, nanti i nak test call laa =p

kalau kena maki depan orang ramai, yang susahnya nak cover malu tu. tatau nak letak muka kat mana, tapi what to do.

Filzah said...

hi,zaza,sy dh smp sini beberape kali, tapi 1st time nk komen, sbb entri ini sungguh bagus kepade sy yg student-yg-asyik-kene-reject/reshoot-work-sampai-dah-jadi-bebal.akn saye applykan attitude ini dlm kehidupan saye.tenkiu!

Akmal said...

Yess.. prove to them you can do better