Monday, July 12, 2010

cara-cara mendidik baby kecit

masa saya pergi ACE Workshop bulan lepas, ada sorang facilitator bernama ibuHanim
sangatlah vouge lagi bergaya
tiba2 pada satu petang, session dah habis, tapi ada masa lebih lagi
dia pun bercerita pada kitorang semua pasal parenting skills
semua mulut ternganga dengar, dia punyalah enthusiastic dan sangatlah informative siap ada yang belum kahwin bercadang nak kahwin lepastu ada anak, lepas dengar cerita2 dia

salah satu input penting yang saya sempat tangkap ialah:
"the stage of life that is easiest for us to learn, to digest knowledge & to cultivate the learning into our behaviour is..0-9 months"
we were like, whatttttt??? budak kecit macam tu ke??

saya lagilah 'WHATTTTTTT??? Syaura's reaching 3 months soon!!'
saya akan start segala-galanya secara full swing!!

so dia kata, "kids learns best through repetitive action or words"
she says REPETITIVE ok
maksudnya segala-galanya has to be repetitive
be it your voice tone, choice of words, body language etc2
[jadi sila behave depan baby walaupun dia sangat kecit. dia akan ingat dan practise semua walaupun benda tak senonoh]

contohnya, pada satu pagi, aiman yang berumur 1 tahun bermain pasir
mak dia pun berkata dengan lembut 'aiman, jangan main pasir'

tiba2 tengahari tu aiman main pasir lagi
mak dia pun berkata dengan nada tinggi sikit 'aiman, kan mak dah kata jangan main pasir'

petang tu aiman main pasir lagi
mak dia berkata dengan nada lagi tinggi 'mak kan kata jangan main pasir, kotor, kenapa tak faham2 ni'

malam itu aiman main pasir lagi
mak dia pun menjerit 'aimannnnnnnn berapa kali mak nak cakap jangan main pasir!! degilnya!!'

gitu..

sebab tu aiman tu tak faham2 dan still main pasir jugak, sebab dia interpret bahawa arahan daripada maknya adalah berlainan pada setiap kali sebab nada dan ayat yang berbeza..
budak umur setahun kot..

so untuk mengajar bayi2 yang berumur kosong ke atas ni, kena guna repetitive words and action

dan walaupun diorang kecit sangat lagi, ajarlah diorang tentang benda2 di sekeliling mereka secara istiqamah, dan berbuallah dengan mereka seperti orang dewasa ye

ibuHanim kata dia dah buat research pasal benda ni bertahun2 lamanya, dan kat KL dia memang buat parenting talk untuk ibubape

jadi saya pun start la sejak last month wahaha test2
semua ini penting untuk stimulate otak baby dan untuk shape their behavior

setiap pagi saya akan bawak syaura pergi ke rumah babysitter secara berjalan kaki sementara lan2 akan naik kereta menghantar barang2
ok2 memangla depan rumah je, tapi mau 50 meter jugak jalan kaki

sambil berjalan akan tunjuk2
"syaura, do you hear the birds? they're chirping~~~"
"syaura, see, that's mr chicken"
"Look how bright the sky is. Allah created the sky"
"syaura is walking to auntie nisa's house~ syaura says hi to everyone~~"

gitu..
cik syaura pun sangat rambang mata gembira2 tengok sana sini

kemudian ibuHanim pun kata, kalau anak perempuan, biasakan dia ke dapur dan kenalkan dia dengan barang dapur

jadi semalam cik syaura adalah tolong saya memasak bubur kacang
dukung sebelah tangan, sambil kacau bubur kacang sambil bagitahu "syaura suka tolong mama masak..ini encik gula melaka, syaura"

**matila semua benda panggil encik

tapi bab2 bahaya macam nak potong2 gula melaka tu saya tak dukung dia dahla, saya pass pada lan2 la hahaha

jadi selepas syaura memasak, bagitahu dia lagi "syaura kena kongsi rezeki tau. nanti kita bagi bubur kacang pada irfan ok?"

tapi omak irfan tak reply pun sms jadi syaura tak dapatla bagi bubur kacang semalam
bagi pada jiran tetangga sekali ok syaura. first time masak nih.

habis dah cerita
waa snanye bukan senang nak membesarkan anak nih
betullah kata pepatah bahawa 'anak itu seperti kain putih, kitelah yang mencorakkannya'

6 comments:

ANIEMZ said...

waaa... menarik2.. blh test power nanti kt anak sendiri.. hihi

mrs tEppEi said...

good infos..

thanks for sharing :))

mas said...

zaza...best info ni...heheheh...
ajar anak dara masak gitu...auwww...

silent reader,
mas

kunaz said...

best bubur syaura msk za. leh jd menantu aku. hahaha! and ha'a sgt good info. ade pape info lg jgn lupe share tau! aku kn dh share psl blender. wahaha

f a i z a h 's said...

ouh ceng gitu rupanya...tengs za for the info... :) mari sama2 kta mendidik anak bangsa kita~ hiks...

[Zaza Azlan] said...

aniem: sila2..tak lama lagi dah kan..

mrs teppei: besh kan info ni? say excited gila masa dengar dia explain =)

mas: thanks =) mak saya memang asyik suruh syaura belajar masak tau. wahaha. dia bagi hadiah satu set periuk kat syaura masa umur dia sebulan T_T

kunaz: oh rumet ngepamku. aku tak jadi beli blender philips avent mahal tu..aku guna blender hadiah kawin je hahaha ade 3 blender okay

faizah: same2~