Monday, February 22, 2010

20 days more..

bila cuma tinggal 20 hari lagi to the due date
saye tak tau macam mana nak cakap perasaan

masa mula2 tau saye pregnant
saye rasa saspen
sebab duduk sorang2 di bintulu without hubby
saye takut saye tak survive
sebab first 3 months tu sangatlah meletihkan dan tak sihat sangat
alhamdulillah dipermudahkan..walaupun tak sihat, tapi tak seteruk orang lain yang sampai kena admit hospital..
baby knows that her daddy is not around
setiap kali berpisah dengan lan2 hari ahad petang, lan2 akan pesan kat baby 'jaga mama baik2 ye baby~'
haha
so dia ikut cakap papa dia =p

after 3 months
saye dah rasa ok and sangat bertenaga
so sangat2 excited especially during every check-up
tak puas rasa tengok baby kat ultrasound screen tu
kadang2 tengok dia tengah melonjak2, kadang2 hisap jari
so comel ^_^

sekarang bila dah dekat
saya rasa sangat takut
orang2 lain yang kat keliling saye, bila makin dekat, makin excited
tapi saya makin takut
hari2 doa semoga baby tak keluar awal
harap2 keluar time due date nanti

saye belum bersedia mentally sekarang
bila dengar experience kawan2
lagi lah seram
memang sakit yang tak dapat dibayangkan
sekarang dah rasa contraction sikit2 - ini adalah normal, it is called braxton hicks
sakit macam sakit period
sakit wooo..tak boleh pegang perut and perut kerass sangat

tapi kadang2 tengah fikir2 pasal sakit delivery tu
baby akan start menendang2
macam nak comfort me, and informing, it's just me mama =)
so saye tak fikir dah benda2 scary tu
kadang2 nampak obvious kaki dia tertonjol kat perut
saye dengan lan2 selalu main tangkap2 kaki or tangan dia
hehehe sangat best2
okey time ni rasa tak sabar pulak nak baby keluar =p

seriusly ciptaan Allah ni sangat2 hebat
saye boleh leka tengok perut saye berombak
baby macam tengah mengeliat
macam tengah lompat2
dia pusing kanan kiri ikut suka hati dia je
last check-up, kitorang nampak clear dia tengah menguap =)

walaupun berat dia dah 2.8 kg sekarang [imagine letak laptop berat kat perut]
kadang2 je saye rasa berat
tu yang saye boleh melompat2 lagi tu hehe

semoga saye boleh berasa rilex
dan dipermudahkan semua..
Amin...
during weekly check-up last saturday. kena jab..uhuhuhu

7 comments:

ANIEMZ said...

waaa kak.. saye plak yg tak sabar neh.. lagi 20 days, besh nye.. mesti akak tak sabar kan nak jumpe baby.. kalu 36 weeks dah 2.8 kg, ade harapan nak sampai 3 kilo lebih kot.. tapi tak kesah la berat mana pun baby, asalkan sihat je.. baby kecik senang nak beranak.. hihi.. setakat ni hb ok? blood pressure?

~lalala~ said...

ape die? sakit cm sakit period? o_O sakitnyeh!
tapi aku ske part neh --> "last check-up, kitorang nampak clear dia tengah menguap =)"
wow, msti tros x rase sakit kan? wow wee~~ :D

[zaza] said...

aniemz: alhamdulillah semua ok..hmm haritu baru dapat antitetanus injection - to boost up immunization and nak elak kancing gigi. At other hospitals, kena inject masa 5th month eh? tapi my gynae ni pelik sikit. he has his own believe on things. contohnya, haritu dia membebel kat akak, dah 40 tahun dia practise medic, dia memang tahu episiotamy tu tak perlu, and cuma beberapa kali aje dia pernah perform it itupun sebab terpaksa. the doctors just have to follow the right procedure. so tak perlu lah nak intentionally koyakkan bawah tu kan ^_^ dah banyak kali dia write and give talk on this matter, baru lately keluar in medical journals that episiotamy is actually not encouraged. so now i'll only be given 1 dose of tetanus after 36th week, no need for 2 jabs since as of now, there're nothing abnormal of my pregnancy. [lagipun sebab dulu dia stadi oversea, so dia follow rules sana la kot =p] oh sangat banyak dia explain medically to me haritu, siap lukis2 graph, habes semua ilmu gynaecology dia dengan jargon2 medics dia keluar. haha. i don't know, bila google di internet, at US, they claim that this anti-tetanus has side effects and is risky to mothers during 1st trimester. wallahua'lam.. nanti tanye2 kan la kat hubby aniem ye..

[zaza] said...

intan: sakit period tu, adelah sakit sekarang ni sikit2..nanti saket nak deliver lagi seploh ribu kali ganda tau. haha. oh ye, yang part menguap tu, bila tengok je dah tau ni mesti ikut pangai lan2 nih suke tido

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

same la kak.sy pum kne jab ms dkt2 nk msk 9bln.hehe.ubt ni ble thn 6bln.thats y diorg x cucuk awl2 ;p kalo x kne cucuk lg.tanakkk ;p!!kalo normal pregncy mmg diorg xde wat blodtest n minum air gule 2 kak.sy pun bl cek up urine n BP jek.hehe. insyaALLAH,akak nye pun sume normal, baby sht sempurne :D yup,perineal cream 2 reduce risk of episiotomy, like mine,alhmdlh :D

ANIEMZ said...

a'ah kak, klinik kerajaan 6 bulan ke atas baru dia cucuk.. yang antitetanus tu tak leh cucuk awal2.. during first trimester, baby baru nak develop.. 11 weeks baby baru sempurna.. tapi utk nak selamat lagi, antitetanus diberi mase 6 bulan above of pregnancy..

pasal episiotomy, like Doc tu cakap la, buat bile terpaksa.. kalu ibu dah terbukak jalan dia seluas2nya(hehe), means that dah 10 cm, episiotomy tak perlu dah.. tapi, tengok condition, kalu jalan masih tak 10 cm, memang Doc akan lakukan episiotomy utk selamat kan ibu dan anak..

yg pasti sehat sume, memang tak der masalah.. blood pressure ok, hb ok, kencing manis pun tak dak, akak jangan riso ye..nanti anim refer kat hubby pasal antitetanus tu.. kitaorang kak, ade pape masalah, call pakar OnG je.. hihihi.. consultant free~~~

[zaza] said...

wahh sangat informative..tq2!!~