Thursday, February 11, 2010

nukilan buat intan..

intan..
gue rasa terkejut baca entry bahawa yu telah dipinang orang
[walaupun dalam blog ko tulis ayat canggih2, tapi pada pemahaman aku, itu macam dipinang je?]
congrates in advance..jangan lupa jemput, dahla lama ai tak gi kedah..

tapi ai nak cakap kat sini la
ada alasan yu memang tak canggih dan tak logik langsung
hahahaha gelak guling2

meh ai bagi reason kenapa

1) Reason #1: I have ample time for u, but infinity time for games

kalau yu tak tau or tak berapa ingat dah, ai adelah berkahwin dengan seorang game freak.
segala mak nenek game dia ada. PS3, PSP, Nintendo. Cuma wii je takde, itu pun dah usya2 dah..
Bila Nintendo lama dia hilang, dia beli yang baru tu yang ada intenet, camera, skrin besar [betul ke ni, ai hentam je].
walopon dia dah ada PSP, dia bercadang nak beli PSP yang bleh slide2 tu buat collection ke [ada eh benda tu?].
Semalam ai kemas2 barang dia, terjumpa resit2 beli game PS3 yang bila ditotalkan balik, mungkin buleh buat downpayment kereta[seketul cd bulat tu bukan ke rm1 je patutnya? kenapa harga dia rm 3 angka??].
kesimpulannya dia adalah game freak, dulu, kini and forever.
sebagai seorang isteri yang SOLEHAHHH [hahaha] ai memang dah ada mindset untuk our marriage.
we're giving each other's their own space
so i let him continue with his hobby and me with mine
i love shopping, i love to travel sooooooooo much
i'm not expecting him to say 'tak payahla buat benda2 tu, membazirr jek'

tapi gue sebenarnye tak paham ape la yang best sangat ngadap game berjam2
tapi masa dia maen game, ai pegilah masak ke, baca buku ke, main intenet ke
cuma ada 3 syarat ketat yang dia kena patuhi:
a) kalau ai tengah masak pastuh baby nanges, lan2 kena stop game immediately and tend the baby
b) kalau ai dah siap hidang makanan, lan2 kena stop game and makan
c) ai nak game kuceng dalam setiap gadget dia [motip: lagi senang dari game tembak2]

so it's the concept of give and take
if that somebody can accept you of who you are [as in - game freakkk]
go for him
we need support in every aspect of our live, especially at the things we love
kalu tamau, sudahh *buatla gaya bongkak ko tuh hahaha
go go go tan2..

2) Reason #2 : Commitment and Baby

reason ini memang lawak. once u got married with the right person, u'll fall in love like there's nothing else to care in this world. even your own hobby. hehe

and a lot of people claims that they're not ready for babies.
but
almost all that i've met, when the baby arrives, they will forget EVERYTHING, and can't stop wondering 'how do i ever live without this adorable precious all this while???'
sampai baby tu pun asyik rimas 'apsal laa mommy ni asyik gomol2 ai jee??'
haha cepatla jadi mommy, intan!

3) Reason #3 : Super Junior concert

err..so it depends la hehe [ok. concert ape nih]

4) Reason #4 : Celest's blog post

yep..sometimes i met people like that, especially guys. i was like, hellooo bukan ke kite diharamkan untuk bercerita benda2 macam tu? or. helloooo ko takde benda lain ke nak pikirr?? seriously annoying. dah wife/hubby ko BEST, diam2 sudahla..especially orang yang tau aku dah kawen kan, diorang ingat aku tak kesah laa nak diskas hal2 dalaman ini..

5) Reason #5 : Married people like to boast in Facebook

dah bahagia sangatla kot padahal boleh je borak2 kat rumah hahaha

conclusion: sekadar pandangan. go for the right person. how to know? solat istikharah ^_^

4 comments:

~lalala~ said...

amboi zaza, terharu i u buat blog post especially for i~ aha

ala, zaza, bkn kene pinang pon. die ckp je. ntoh btol ntoh tidak. aha. parents aku xto hape2. so bkn pinang. haha.

i takut la zaza. ur laki tu lalaki, hasban, kalo die ckp die nk abes beriban beli game, u bole la marah, tp die hasban maaa... u tak bole halang maa. kalo i jd isteri, laki ckp xbole i kene dgr maaa. nnt jd isteri durhaka, kene marah ngn Allah plak. eeii.. i takut. oleh itu i nk men game smpi i puas puas puas dolo. ntah2 smpi ur baby dh besar pn i still men game lg. i lawan ngn ur baby plak. aha

btw zaza, harga sebijik game ps3 xkurang dr rm200.

pasal baby tu, i lg super takut. nnt die jd mcm i. ahahah. baby tak suke i, i pn x brape nk bekenan. ahah. baby adelah sebijik entiti yg menakutkn. ahahaha. lg satu kn, bile i pk pasal kawen, pas tu i pk pasal parents i, i tros nangis dgn teresak2. sbb nnt kalo i nk blk umah parents i, laki i tak bg, mesti i akan super sedey. i tak nak blk umah parents laki i pn. i nak duduk umah parents i je. i tak nak baik ngn parents mane2 pn. i tamak nk parents i sorg2 je. u tau kn dulu i pernah kapel ngn itu budak bername H yg mn mama die telah maki i dgn bersungguh2. so i sudah benci mama org len. hahaha

super junior tu ade lah 13 org lelaki korea yg sgt hensem, i nk pegi konsert die 20-mac neh! woohoo! i telah abeskn rm458 utk 13 jantan hensem neh. ahaha.

yg lg 2 tu aku rs kite sekepala. so i xnk komen. ahah

ok, itu sahaje jawapan i. ahaha. bkn sahaje nampaknye agak byk. ahahah :P

btw. nk komen kt blog i, u tgk kt atas tu, bwh post title, ade posted by ~lalala~/pukol brape/comments(brape nombor). klik kt brape nombor tu. hehe.. time kasey

p/s : cpt la baby terkeluar dr perut zaza. ehehe :P

[zaza] said...

Oh..reply dari ko pun dah boleh buat satu entry..
hmm takpe, ape2 pun kita nak buat, yang penting kite heppi..kalo kawen tu buat tak hepi, xguna jugak [kotla kan kena sepak terajang ke, mak abah tak restu ke].
and kawen is not a trend. bukan semua orang sengaja tak mau kawen. so soalan itu amat sensitip. macam orang tanya, 'apsal ko makin gemuk ni, xmo kurus ke?'.
adekah sesiapa yang sesuka hati mau gemuk?

Maaruf Mohamad said...

salam and hi kak zaza...
memula buat blog hoping je...masuk ikut kak kunaz and termasuk sini...baca punya baca ( tak kenal pun akak) tapi sampai gambar lan2 tu... waa...saya sangat excited...
hahaha....
sebab lan tu member main pingpong masa lunch hour and after 430...saya budak trainee masa tu..sekarang insyAllah masuk pet juga... lan pernah cakap dia beli bat butterfly kat kuching masa g jumpa aka...somewhere disember 2008...haha..kim salam kat lan...

maaruf bpd-e trainee 2008/2009

[zaza] said...

salam maaruf..tak sangka kau suka baca blog..haha. selamat2, dapat masuk pet masuk aa sko,huhu - LAN