Wednesday, February 10, 2010

Unpaid leave: Day 2 [Presenting si tembam]




Cuba teka sapa si tembam ini hihi

Wahh hidung bulat2 [macam ai..obviously]

Pipi tembammm rasa macam nak gigitt je

Anak sapaa la ni =p

Haaa sangat besh dapat jumpa si tembam ni semalam

Tapi dia tidooo je time doktor scan [ikut pangai papa la,sapa lagi]

Pastu mulut terbukak pulak tu

Pastu nyonyot2 macam tengah hisap susu..mimpi minum cucu ke..

Soooooo comelllllllllllllllllllll..kitorang siap record guna video..[tapi sangatt panjang malas nak potong and upload]

Sangat rindu kat baby..tapi jangan keluar sekarang ok? Bulan march nanti tauuu


Semalam kitorang pegi Columbia Asia, routine check-up

Kali ni appointment dengan dr aida..since our gynaecologist, dr roland takde..

Best jugak dr aida ni, dia bagi nasihat macam2 la..

Contohnya saya tanya la dia, napa kaki saya gatal2 eh

Adekah sebab air kotor? Sebab lan2 pun rasa macam tu jugak

Pastuh asyik rasa panassss je

Especially time malam la..

Seriously sangat panas, rasa panas dari dalam pulak tu

Lan2 memang tak bleh dekat ai langsung la, kalu boleh nak suruh dia tidur dalam baby cot je =p


So dr aida pun terangkan dengan panjang lebar bahawa ini semua adalah sebab hormone..hormon progesterone yang sangat high..it’s the normal symptoms for pregnant mummy especially in the 3rd trimester..

Tapi kalu daddy pun rasa macam tu, ai tak dapat la nak komen ape2 hehe

[lan2 memang mengade, ai rasa loya, dia pon loya2 jugakk]

So, baby dah pun seberat 2.45 kg

Patutlaa rasa berat semacam je..nak bangun pun kena kira ‘one, two, three’ sambil lan2 tarik

Macam bawak laptop kat perut okeh..

Takpe mama sakit.. asalkan baby sihat dan kuat okay baby =)


Sampai sekarang yang saya pelik la kan napa la check up saya semuanye simple2 saja

Bila baca kat blog kawan2 yang pegi hospital, semua ada buku merah la, kena minum air gula la, dapat nasihat yang berjela2 dari nurse, kena inject segala macam injection tok nenek..

macam lagi best, dapat banyak info kan?

Tapi saye? Hampeh

Satu benda kat atas pon takde buat

Cuma masa month ke-4 dulu ada la buat blood test, urine test [Alhamdulillah result ok, sugar pun 4.1 je]

Itupun cucuk kat jari, ala2 buat ujian HIV je

Sekarang bila routine check up, doktor akan scan, check BP and berat badan saja..

So kitorang assume, maybe I got normal pregnancy.. [every time jumpa dr mesti lupa nak tanya pasal benda nih]


Next check up is this Saturday..wahh dah weekly check up lah..maksudnya dah dekat..

cuak2..

2 comments:

ANIEMZ said...

salam akak.. dah dekat dh nak bersalin tu.. huhu.. akak tak der buku merah@pink ke? buku tu utk hspital govern je kot.. kalu private tak tau lak..

kalu yg minum air gula tu, in case kalu mak@ayah atau kedua2 nya sekali ade penyakit kencing manis atau darah tinggi.. sebab nya time mengandung ni senang nak dapat nyakit tu kalu kite dah ade genetik kencing manis@darah tinggi.. tapi kalu tak der, tak perlu pun minum air gule.. bukan bes pun.. ngeeee~~~

mase 6 bulan akak tak der inject ke? inject ape ntah dia panggil, tapi fungsinya utk elak kancing gigi mase teran anak..

pape pun, baik refer pada Doc yg selalu rawat akak..

[zaza] said...

yeahh..bestnya hubby aniem doktor kann..hehe tu la orang kata air gula tu tak sedap..tapi rasa dia bukan macam air sirap eh =p [wondering].
hmm injection tu memang compulsory ke ek? takde pon..
tapi there must be a reason why doktor tak jab kan?